31.5.10

My Birth Day. My Big Day.

Rasa mcm baru lahir semlm.....

Hihihihi....

Aku nak ucap terima kasih kpd uols yg selalu m`jadi teman ku di saat2 suka duka, tawa sedih.

Semoga semua kita m`jadi rakan2 alam maya yg best2 gitu.....

To Hubby :- Doakan sy, anak2 dan family kita ye ketika awak di Tanah Suci. Sy m`harapkan doa seorg suami yg baik seperti awak. Terima kasih kerna menerima sy apa adanye.......susah senang sy, suka duka sy, cacat cela sy, baik buruk sy. Doakan semoga k`bahagiaan kita d`berkati ALLAH hingga akhir nyawa hendaknya....dan tiada "api bara dan batu api" yg m`bakar k`bahagiaan kita ye, Hubby. Sy senang hati dan rasa bebas b`nyawa kini setelah segalanya selesai dgn noktah yg nyata.

Lupakan yg lalu, kita bina hidup baru dgn ceria dan hati tenang. Biarlah apa yg t`jadi suatu ketika yg lalu m`jadi sejarah dan pengalaman utk kita m`jadi lebih matang, Sayang. Apa yg telah ALLAH kurniakan buat kita, adalah yg t`baik dan t`cipta utk kita. Tiada siapa yg boleh tentukan nasib kita kecuali ALLAH.

Hubby, biarlah kita d`hina dan d`fitnah suatu masa dulu. Kita hanya perlu b`sabar dan kuat di hati. Org hanya tahu b`cakap itu dan ini, namun kita tuan badan yg m`lalui segala cabaran k`hidupan. Biarlah dgn kata2 nista itu. Lepaskan segalanya.......

S`sungguhnya sy menerima awak s`luruh hidup sy. Baik buruk awak, cacat cela awak. Susah senang awak. Suka duka awak. Sy telah lama menerima semua itu. Sy tak sangsi dgn k`ikhlasan hati awak menerima cinta sy dan m`hulur kasih sejati awak sbg p`ikat hati kita.

Terima kasih, Hubby. Sy m`cintai awak sbb awak telah m`didik sy m`jadi seorg wanita, isteri dan Mama yg tabah, kuat, penyayang, kenal agama suci dan m`cintai family dan kerjaya.

Today is my birthday !!!! Hohohohoho.......Happy Birthday to me.

29.5.10

Always In My Heart (Sydney Edition)

Always In My Heart
Edition : Sydney, AUS.

The beauty of the city.....

Sydney Opera House. Night view.

Sydney Opera House. Beautiful night view.....

Again, Sydney Opera House.

The reflection of Sydney Opera House.

Always make me look so sweet.
EAT sweets and candy, you are so SWEET !!


Let`s chat over here......(Dalina`s place).


Goodbye Sydney. Goodbye Dalina. Goodbye autumn.
'
'
'
'
I decided to fly back to M`sia today. I can`t wait to see my dear Hubby.
Aqif and I missed you since the 1st day we`d arrived to Sydney, Babah.


p/s : Babah si Aqif akan fly ke Tanah Suci very soon, early of June,2010.

28.5.10

Oh My Goodness!! - (Sydney Edition)

Alhamdulillah.

Syukur pd ALLAH kerna m`beri aku peluang dan ruang utk m`rasai nikmat makanan yg enak dan b`khasiat b`sama Aqif dan my friend, Dalina, ketika di Sydney.
'
'
'
'
Dalina yg m`bawa aku m`nikmati makanan yg enak ni di Sydney.
Bagi aku Sydney adalah "syurga dunia" yg indah penuh dgn warna-warni.
'
'
'
'
Antara makanan yg aku dan Aqif dah try di Sydney adalah seperti berikut :-

Ini adalah tiram yg mana d`makan dgn sos cili.
Before that, jgn lupa squeeze lemon atas tiram. Perghhhhhh.......it`s so tasty!!!

This one adalah Prawn Tacos. Aqif suka sweet prawn ni yg d`sediakan dlm makanan ni.....
Dalina yg suruh aku try makan.......delicious!!! Great!!!

This one pun sedap.....mcm sandwich. Bagus utk vegetarian. Ada tomato, carrot, green capsicum and etc.

Last but not least......a set of burger plus chips.
Chips ni besar sikit potongannya. Puas makan...




Aqif happy ketika di Sydney. Dia mudah suaikan diri dgn suasana yg baru. Byk p`kembangan positif yg aku lihat dlm dirinya. Namun dia selalu ingat kat Babah dia. He`s such a good boy......and brilliant,too.


p/s : Di Sydney juga t`dapat restoran2 makanan halal. Jgn bimbang soal makanan di sini.

p/s : Uols, aku tak citer soal kos hidup di sini sbb dulu aku dah kene hentam dgn someone. Katanyer aku ni suka menunjuk2. Biarlah aku m`rendah diri. Sometimes, agak susah nak pelihara hati org lain sedangkan niat aku hanya ingin share pengalaman yg aku p`olehi di tempat org (luar dari M`sia). So, this time aku benar2 hadkan maklumat yg b`kaitan kos penerbangan, kos hidup, kos makan and etc. Gambar2 aku dan Aqif b`canda di Sydney pun aku hadkan. Babah si Aqif dah warning b4 kitaorg start travelling. Yesterday pun Babahnya dah b`pesan s`kali lagi.

Dan ada yg b`tanya apa yg aku lakukan yg s`benarnya. What do I do for livings? Frankly speaking, I don`t see it`s a good idea to tell ev`ryone what actually I do for my livings. Apa yg aku boleh katakan adalah aku punya business ( I own a business and another one business is shared with a partner of mine cum my dad).

27.5.10

Autumn In My Heart (Sydney Edition)

Autumn In My Heart
Edition : Sydney, AUS


Let the pictures tell the story.........
Daun kering jatuh b`guguran......

Aqif panggil kucing jalanan ni Atet (Cat la......). Dia kan belum pandai b`cakap........hihihihi. Meowww !! Meowww!!!......... Grrrrrrr !!!

Daun2 yg telah b`tukar warna merah, coklat........pengalaman indah m`lihat k`cantikkan alam dan musim...........aku b`syukur pd Illahi kerana d`beri peluang ini.

It`s wonderful......and warm,too. Good day to have a date with my baby........just the two of us. Aqif enjoys his life over here........

"What are you doing, Aqif?.........." - Aku
"Awuwiyuyishiyuyi.........." - Aqif, b`bahasa Jerman. Aku pun boleh t`nganga dgr dia dok merepek......hihihihihi.


Aqif pakai kemeja dan jeans, nampak mcm big boy. Walhal, kat dlm ada Pampers dan kaki montel......huhuhuhuhu.


Night Life In Sydney
Sydney Harbour Bridge


Sydney Harbour Bridge at night view.

Suatu masa dahulu, Sydney Harbour Bridge ini d`kenali sbg "Coathanger". Jambatan ini telah d`buka pd 19 March 1932 oleh Jack Lang selepas 6 tahun p`binaannya. Sejarah p`binaan Sydney Harbour Bridge ada di sini.




p/s : Actually,byk lagi gambar2 yg aku nak share tapi nak loading gambar punya la t`kemut2......lambat gitu. Haishhhhhh.....


26.5.10

The Colours Of My Life (Edition : Sydney)

The colours of my life.
Edition : Sydney, AUS


I did it.......my way !!!!

Aku....
I`m getting more matured (actually, older.......) day by day.........hmmmmm.
Vit. C, please !!!!

My love.....my heart......my angel.....my soul.
You`re getting fatter, huh...

Can I stop walking.....??


Woman in black.....black dress for preggy mama like me.




"Hubby, do I look pretty?" - Aku


"Aqif, do I look beautiful?" - Aku



I`m "ugly Betty"...............uwaaaaaaaaa!!!!!
Got pimples on my forehead and chin........oh NO !!!!

p/s : Aku bukanlah seorg photographer yg pro, namun aku punyai minat yg m`dalam dlm seni photography sejak zaman aku b`cinta dgn Babah si Aqif lama dulu......tapi tak "highlight" sgt minat aku yg satu ni. T`PENDAM dan T`PADAM !!! Huhuhuhu.....






25.5.10

Sydney, Australia

Aqif m`amuk tadi sbb Babah dia takde sama dgn kitaorg. Nangis agak lama gak. Aku lupa nak bawa kain pelekat (yg tak basuh 2-3 hari punye...). Akhirnya aku b`jaya jugak kasi dia diam dgn kaedah seperti biasa; breastfeeding laa...huhuhuhu....then dia t`tido. Aku kasi dia tido meniarap....Hopefully, nyenyaklah tido dia.......Insya Allah.


Dah tido ke, uols??'
'
'
'
'
Aku tak boleh tido sbb b`ubah tempat. B`ubah suasana. B`ubah segalanya. Anak dlm peyut pun tak nak tido....asyik nak menendang peyut je. Aqif je yg dah tido.
'
'
'
'
Alhamdulillah, aku dan Aqif tiba dgn selamatnya di Sydney........di Sydney, aku tinggal di rumah seorg sahabat dari M`sia yg telah lama menetap di Sydney, Dalina. Dia yg picked up aku dan Aqif di Kingsford Smith International Airport tadi.
'
'
'
'

Ketika dlm flight : -

****************

P`jalanan di awan biru yg agak lama dan m`letihkan badan namun penuh dgn pengalaman indah b`sama anak k`sayangan ku, Aqif. K`betulan seorg adik lelaki kpd abg ipar aku b`tugas dlm flight yg sama. Ijam namanya. Dia adalah seorg cabin crew. What a small world!!! Dah lama aku tak b`temu dgn Ijam ni.
'
'
'
'
Aqif k`bosanan ketika dlm flight. Usually, dia bebas b`main dan b`gerak sana dan sini. Tapi dlm flight, dia kene duduk diam2. Guess what he did in the flight?

"Mama, aiyishiyi. Ma.....ma......aiyishiyi." - Aqif
(Maksud bahasa Jerman Aqif : "Mama, Sesame Street. Ma.....ma.......Sesame Street.")


Dia minta nak nonton Sesame Street. I couldn`t help him. CD Sesame Street dlm luggage.


"No Sesame Street, Aqif. Behave yourself and sit down." - Aku suruh dia duduk diam2.

"Ma.....ayen ying. Ma......ayen.....ma.....ayen ying." - Aqif bising2 mintak nak nonton The Lion King pulak, sambil tu dia korek2 mata aku yg tgh pejam nak tido.
(Maksud bahasa Jerman Aqif : Ma....lion king. Ma....lion.......ma...lion king.)


"No Lion King. Aqif sleep ye." - Aku


Lepas tu dia mintak Babah dia pulak. Aiyooooo.......wa sakit kepala ooooooo!!!! Lepas tu Aqif korek hidung aku pulak......ayoyoooo!!!


*********************************************************
Info :

**********

Sydney is the largest city in Australia, and the state capital of New South Wales. Sydney has a metropolitan area population of approximately 4.34 million and an area of approximately 12,000 square kilometres. Its inhabitants are called Sydneysiders, and Sydney is often called "the Harbour City". It is one of the most multicultural cities in the world, reflecting its role as a major destination for immigrants to Australia.

Seasons in Australia :

Spring - Sept - Nov
Summer - Dec - Feb
Autumn - March - May
Winter - June - Aug

The best seasons utk dtg b`cuti atau b`kunjung ke Australia adalah pd Spring (musim bunga) atau Autumn (musim luruh).

Currency; MYR to AUD as below :

1 MYR = o.366255 AUD

Meanwhilst, AUD to MYR :

1 AUD = 2.73034 MYR



OK, that`s all at this moment. Aku akan update lagi day by day (anyway, depends on my schedule.........hopefully, I`ll do have time to update our journey in Sydney, AUS).

Salam to all.

Jaga diri.
Hiasi peribadi.
Senyum hingga nampak gigi.
Hihihihihi......

23.5.10

Khas Buat Sahabat-Sahabat Yang Aku Sayangi. (Auto Publish n3)

Lagu "Lady" ni aku tujukan buat semua wanita yg hebat seperti uols. Jika aku boleh m`lakukan s`suatu yg aku tidak pernah mimpikan dlm hidup ku suatu masa dahulu, tentu uols juga mampu m`lakukannya.

KEJAYAAN !!!

Jgn m`lihat diri kita kosong dan sepi, tapi lihatlah diri kita ini dgn penuh k`yakinan dan k`beranian. ALLAH m`beri kita akal yg pintar dan fizikal yg sihat serta kuat. Gunakan akal yg pintar dan fizikal yg sihat dan kuat itu utk m`raih k`jayaan.

Usah m`biarkan diri kita usang seperti s`buah pondok yg tua yg menanti hari utk roboh. Itu sikap org yg m`lihat k`munduran. Itu penyakit malas yg tiada penawar.

S`lagi kita b`nyawa, carilah k`jayaan yg lebih mantap. Agama suci kita juga menuntut kita b`usaha keras dan tingkatkan kualiti dan prestasi hidup.

Jgn byk tidur. Jgn byk b`malasan. Jgn byk b`sedih. Jgn byk kecewa. Jgn s`sekali mengeluh resah. Semua ini tiada p`hujung hidup jika kita masih meneruskan sikap negatif ini. S`sungguhnya k`jayaan milik kita semua. Biarlah apa juga org b`cakap ttg kita, hanya kita yg tahu apa yg kita mampu lakukan. Tiada had utk m`cari k`jayaan.

Aku suka m`lihat k`jayaan setiap kita, lelaki mahupun wanita. Tua mahupun muda. Aku rasa bahagia dan b`keyakinan bila b`dampingan dgn insan2 yg b`jaya.

Wanita, aku sayangkan kalian. Carilah di mana jua k`jayaan itu. Jgn biar diri kita kosong dan sepi.

Doakan aku dan Aqif selamat di mana jua kami b`ada ye.

p/s : Pd zaman maju ini, byk peluang2 bisnes yg ada di depan mata kita. Rebutlah peluang itu. Setiap kita ada k`lebihan dan k`mampuan dlm diri masing2. Rebutlah peluang itu.

My Way



Salam to all.

S`makin dekat aku akan pegi ke Sydney, s`makin rasa sedih nak tinggalkan tanah air. Tapi soal keje, tiada kompromi........tiada alasan. Keje adalah ibadah. Aku harus teruskan juga p`jalanan hidup ini walau dlm keadaan aku b`badan dua dan punya seorg anak kecil yg masih menyusu badan, Aqif.

Aku dah lupakan soal p`hinaan org ke atas diri aku. Gelaran "Blogger Picisan" tidak pernah mematahkan semangat utk aku terus sukses. Malah aku tak pernah kenal apa itu "give up" atau putus asa. Itu bukan prinsip hidup aku. Aku suka pandang ke depan dan cari bintang gemerlapan utk ku bina masa depan yg cemerlang.

Aku sudah m`rasai apa itu k`gagalan, k`jatuhan, t`gelincir dari tempat asal, ikat perut dan k`susahan hidup suatu ketika dulu. Aku nekad utk tidak pandang belakang yg penuh ranjau dan sejarah lampau yg amat menyesakkan dada ku. Biarlah ianya b`lalu pergi.....

Dalam hidup ku, tiada istilah "give up". Aku tak ingin m`jadi manusia gagal s`luruh hidup. Gelaran "Blogger Picisan" adalah mahal bagi ku kerana dlm masa t`dekat aku d`beri ruang utk m`lihat dunia di luar sana s`kali lagi b`sama anak k`sayangan ku, Aqif. Dan masih ramai yg m`doakan yg baik2 utk aku dan family ku. Alhamdulillah....... terima kasih kpd semua.


**Sungguh, aku rasa lain sgt kali ni. Sedih sgt nak tinggalkan tanah air. Sedih nak tinggalkan Babah si Aqif, my family, cats, bunnies, birdies and others. Semua ni best friends si Aqif (sejak dia mula belajar dlm Sesame Street dan movie The Lion King......). Aqif takde kwn2 selain his beloved pets............itulah best friends dia even dia tak pandai b`cakap. Tapi Aqif syg sgt kat the pets. Aku m`didik anak aku m`jadi seorg insan yg penyayang, hormat semua kaum dan b`terima kasih pd yg m`beri serta senyum.**



Preparation :

1- Dokumen2 p`jalanan - Checked !!
2- Pakaian aku dan Aqif utk 1 week- Checked !!
3- Pram si Aqif (kete tolak) - Checked !! (Aku tak larat nak dukung si Aqif, dia skrg tembam dan sgt berat. Uwaaaaaaaaa........
4- Botol susu dan k`lengkapan penting yg lain. - Checked !!
5- Lappy aku - Checked !!
6- CD Sesame Street dan The Lion King - Checked !! (Kalau tak bawak CD ni, kang ada yg m`amuk sakan tak dpt tgk Elmo, Big Bird, Pumba, Nala and others.......huhuhuhu.)
7- Dan lain2 lagi la yg penting - Jap nanti check lagi s`kali.

22.5.10

Blogger Picisan Akan Terbang Ke Sydney.

I`m going to Sydney next week. Terbang lagi......tapi bukan seorg diri.
Aqif ikut sama.
Babah dia baru je balik dari outstation.
Next week aku pulak "hilang".
'
'
'
'
Al-maklum la, aku kan blogger picisan.
Blog aku tak laku.
Dari aku tunggu dan ngadap blog aku yg tak laku ni, baik aku fly ke Sydney.
At least, dpt byk ilmu dan pengetahuan utk diri sendiri.
'
'
'
'
Aku bukan m`rajuk m`bawa diri d`sebabkan kene kutuk tapi aku ada keje di sana.
Erkkkk, mcm mana ekkk blogger picisan mcm aku ni boleh fly sana sini ekkkkk?
'
'
'
'
Rezeki gitu.....
Ini rezeki blogger picisan dan Aqif serta anak dlm peyut ni.
Tak ngadap depan PC je
Tak m`bebel dlm blog je
Tapi blogger picisan ni pandai cari makan utk hidup dan besarkan Aqif dan anak dlm peyut ni.
'
'
'
'
Jadual flight ke Sydney next week. Aku akan balik ke M`sia sebelum tarikh lahir ku pd 31 Mei 2010 nanti. Nak sambut birthday aku dgn Babah si Aqif dan Aqif sekali la.
Kalau tak d`sebabkan keje, aku nak je duduk di depan muka Babah si Aqif....biar dia ngadap aku yg tgh m`buyong ni.
Huhuhuhuhu........

Flight - MH 141
Aircraft : Boeing 777-200
From : KLIA, Terminal M
To : Sydney - Kingsford Smith International (SYD), Terminal 1
Depart : 24 May 2010, 09:00 AM
Arrive : 24 May 2010, 18:50 PM

Duration : 7 hours and 50 minutes


PESANAN DARI PIHAK PENAJA YG TAK B`TAULIAH :

Jika nak jadi seorg blogger yg b`hemah tinggi dan d`segani, jgn byk sgt songeh dan ngade2 tau. Kang tak pasal2 org cop kita "blogger picisan". Jika nak komen, komen la ikut suhu badan tuan rumah blog e2 ye.......jgn ikut suhu badan kita jika ke rumah org. Kang tak pasal2 kita d`cop sbg "blogger picisan"......mcm aku yg telah d`cop sbg "blogger picisan". Tapi aku ni "blogger picisan" yg selalu fly sana, fly sini.....tak ngadap PC memanjang. "Blogger picisan" mcm aku ni suka tgk dunia yg lebih luas......dan b`kwn dgn blogger yg best2 mcm uols yg selalu b`takhta di hati aku ni.


p/s : Aku sayangkan uols yg selalu dtg b`sembang dgn aku di blog sampah aku ni. Thanks, friends. I totally love you. We`re simply like "flesh and blood"....sisters and brothers. I promised to ALLAH, when I love someone, I`ll never break her / his heart. This is the way how I show the love to the person. When I try to speak, I prefer to choose being a soft-spoken person. I don`t use any bad words to show my loves or cares. So, I hope there`s no misunderstanding or whatsoever. Prinsip aku dlm p`sahabatan; jaga budi bahasa, jaga tingkah laku, jaga aib sahabat / kawan. Dan aku tak suka jadi batu api. It`s not me.....rasa mcm low class jika m`jadi batu api. Frankly speaking and sincerely from the bottom of my heart.

p/s : Dlm n3 semlm atau yg pagi ni pun, aku tak kutuk atau m`jatuhkan aib s`siapa di antara uols yg selalu dtg singgah sini dan tinggalkan komen mahupun hanya dtg m`baca je. It`s okay to be that way while you`re here.....I choose to be more pro!!

21.5.10

Who Cares? Why Should I Care About That?

Salam pagi Jumaat. Dah breakfast ke, uols?
'
'
'
'
Nak tanya sikit kat uols ni. Hehehehehe.........
'
'
'
'
Uols pernah t`rasa apa2 tak dgn aku selama ni? Maksud aku, kot2 la aku ada cakap apa2 yg menyakitkan hati uols selama aku b`kwn dgn uols dlm alam maya ni....
'
'
'
'
Tell me clearly if I`ve done any wrong-doing all this while. Aku jenis tak suka simpan2 dlm hati dan tak suka kutuk org belakang2 atau tikam belakang. Aku bukan jenis low class cenggitu.
'
'
'
'
Mmg la blog aku mcm sampah-sarap dan ada bau najis sikit kan (tapi bukan najis anak k`sayangan aku laaaa.....). Dlm erti kata lain, eerkkkkk...blog picisan la kan (aku realize laaaa.....).
'
'
'
'
Tapi s`ingat kepala otak aku yg satu ni, takde la pulak aku tinggalkan komen "najis" atau "loji tahi" atau "bangkai" kat dlm blog mana2 pun.
Tapi tak tahu la kot2 aku t`lepas pandang bahasa komen aku............aku minta maaf la ekkkkk.
'
'
'
'
Kalau tak suka blog d`komen org lain, better tutup terus je blog tu. Finish the story. Even nampak mcm blog hebat, tapi kalau tak rela org lain tinggalkan komen, tutup je bhgn komen tu. Betul tak, uols. Paling tak pun, block la bhgn komen tu........bukan s`takat manusia tak boleh tinggalkan komen, hantu pocong pun tak dpt nak tinggalkan komen.
"Ada aku kisah blog engko tu hebat kebagai??"
Huhuhuhuhuhuhu.......soklan hangin satu badan.
'
'
'
'
Alaaaaaa, aku tak kisah pun kalau ada yg kutuk aku blogger picisan.
Haishhhhhh, takkan aku nak ngaku yg aku ni blogger hebat, kan.
Nanti ada org cakap aku ni "masuk bakul, angkat sendiri" pulak kannnnn.......kan, kan, kan.
'
'
'
'
Lantak la dgn cakap2 "najis" cenggitu. Aku ada dua business yg tak kurang hebat. Aku ada kete warna emas cemerlang (BMW) dan merah semangat gituuuu (Mitsubishi Lancer Evo). Aku akui aku ni blogger picisan, tapi poket aku tak "picisan" even saiz badan aku kecil dan muka aku mcm muka budak tingkatan 5 Anggur.
'
'
'
'
S`sekali aku angkat diri utk defend diri, kira orait kan. At least bahasa kasar aku ni s`takat dlm n3 ni je........dan takde kesan sampingan pd blog s`siapa pun kan. Betul tak?
'
'
'
'
Dahhh la....aku nak pegi mandikan Aqif. Aku nak bawa dia breakfast di Holiday Villa.
Ada s`siapa yg nak join kitaorg?? Jommmm......
'
'
'
'
Jom ikut blogger picisan ni b`sama Aqif breakfast di Holiday Villa. S`sekali blogger picisan ni breakfast di Holiday Villa...kannnnzzz. Tapi tak kurang jugak, blogger picisan ni juga pernah sampai Europe.
Org yg selalu kutuk aku tu dah sampai mana ekkkkkk?
Hihihihi....soklan cepumas yg amat menyakitkan hati.

Nak pegi cuci kete warna emas cemerlang lepas breakfast di Holiday Villa Hotel ->> bak kata TB.



p/s : Aku rasa mcm nak cari xtvt baru la....lepas b`salin 2nd baby nanti la.
Nak masuk hutan.....m`buru.
Kene ajak Babah si Aqif nihhhh.......dia suka la masuk hutan dan b`khemah.

19.5.10

The Lion Sleeps Tonight - Let`s Dance With My Baby Aqif.......



"Dancing, Aiyip. Dancing with the lion and friends." - Aku

"Ayen.....Ma. Ayen......ayen......Ma" - Aqif
(Maksud bahasa Jerman Aqif : "Lion.....Ma. Lion......lion.....Ma")

"Yes, dance with the lion now, Aiyip." - Aku

Si Aqif dancing2 masa dgr lagu "The Lion Sleeps Tonight". Goyang sakan montot dia.......rasa nak babab je montot debok2 tu. Huhuhuhu...........

Gedik2 jugak anak aku yg sorang nihhhh.........mcm aku masa kecik2 dulu2. Hihihihihi..

"Aiyip, let`s dance together.......c`mon, Sayang!!!" - Aku

Kalau lah Aqif boleh cakap dgn jelas, mesti dia kata :

"Mama ni m`buyong pun nak dancing2.........eeeeeee, mcm dugong la, Mama"

**Kdng2 aku kasi Aqif tgk Sesame Street. Kdng2 aku kasi dia tgk Lion King. Byk p`kembangan yg positive pd dia....Alhamdulilah. Aqif suka b`interaksi dan cepat ada respond. **

18.5.10

Sunshine Award

Aku dpt award dan perlu m`jwb TAG yg istimewa ni dari TB (Thunbergia Laurifolia). Actually, dah lama aku tak jwb tag. Anyway, thank you very much to TB for the award.............. and the tag, too.

Satu yg aku suka ttg TB ialah beliau seorg yg cool......sila la jenguk ke blog beliau. Blog beliau simple tapi menarik (penulisan yg sgt cool dan best......). Aku suka "gaduh2 manja dan notty2" dgn TB ni......tapi dlm alam maya je la. Huhuhuhuhu......


**To TB : Hanya aku yg faham kenapa aku b`kata cenggini, TB. Kita kan kwn2 alam maya yg best2 gituuuuu...........PEACE lagi utk ko, TB !!!! **


The rules of this pretty Sunshine award are:

Pay it forward – nominate 12 bloggers -> DONE !!
Put the logo on your sidebar or within a post -> DONE !!
Link the nominees within your post -> DONE !!
Let the nominees know they have received this award by commenting on their blog -> DONE !!
Share the love and link to the person from whom you received this award -> DONE !!

We could all do with a bit of sunshine right now and some of these people need some extra loving, the others have had to put up with awful weather for absolutely weeks and the others just because….xxxI hope it brings as much pleasure to them as it has to me.

I hereby award;

1- Cik KTS

2- Julietchun

3- BlueCITY (Biru)

4- Sayangsayangibu

5- Syah Shah

6- CkLah (xiiinam)

7- Kak Tie (kayteezee)

8- Cik One Z

9- YB

10- ElyaElmo

11- Zan-xray

12- Kak Izan (Tersirat dan Tersurat)


Sila la terima SUNSHINE award dari aku ye, uols. Dan jika tidak k`beratan, sila jawab TAG b`rantai ni. Terima kasih ye, uols.


ayebiu ->> kata si Aqif, my son, yg b`maksud I love you.

17.5.10

3 Generasi Bersatu Dalam Satu Bilik

Malam ni aku dan Aqif b`malam di rumah my mom. ATAS ARAHAN Babah Si Aqif.
'
'
'
'
Aqif tido dlm pelukan Tok dia....siap b`selimut dgn kain pelekat Babahnya yg dah 2-3 hari tak basuh. Mmg aku tak nak basuh sbb dah tahu Aqif tak akan lena nyenyak kalau takde Babah dia. So sbg ganti, kain pelekat yg tak basuh milik Babahnya la yg jadi "mangsa" Aqif.....kompom akan ada bau-bauan tambahan iaitu bau susu masam Aqif.
Hihihihi.......aku suka bau susu masam Aqif.
'
'
'
'
Jap lagi aku pun nak lepak dan tido dgn Aqif dan Tok dia. T`bongkang la 3 generasi dalam satu bilik dan satu bumbung s`kali gus........aku suka this part !!! Mcm masa dlm pantang si Aqif dulu tu.....aku tido dgn my mom (Tok si Aqif). Dia la yg bawa aku ke toilet utk buang air. Dia jugak la yg pupuk2 si Aqif jika t`bangun lewat malam.....rindunya the sweet moments. Aqif tak tido dlm buaian.....dari dulu hingga kini. Lega hati aku. Letak je la Aqif kat mana pun......."belayar" sampai ntah ke mana ntah. Mudah tido....
'
'
'
'
Kek semlm tu tak berapa m`jadi.......senget s`belah. Aku tak nak tayang kat uols......malu tau !!!
Aqif pun tak nak makan...........siap geleng2 kepala lagi. Uwaaaaaaaaa.........anak aku dah s`makin pandai pilih makanan ye skrg ni.
'
'
'
'
Dahhhh, nak tido dahhhh. Kang si kecik tu rindu kat aku pulak..........
'
'
'
'
Ni antara p`kataan bahasa "Jhermang" (Jerman) dari Aqif (Aiyip) :
- uchuuu = Susu
- ayok = Atok
- yok = Tok
- momo = Elmo
- achik = Nasik
- akan = makan
- amo - Tak mau
- ayishiyi - Sesame Street
- ayebiu = I love you
atit = sakit
ati = kaki


Uols, sila la bina ayat dari perkataan tu ye........SELAMAT MAJU JAYA !!!

16.5.10

Blues Seorang Aku


Di kala aku buat n3 ni, aku tinggal b`dua dgn Aqif di rumah kami. Babah si Aqif outstation s`lama s`minggu. Dia b`tolak pagi tadi.

Ini b`makna aku tido b`dua dgn Aqif tanpa Babah si Aqif di sisi. Oh, duhai hati.......

S`masa Babah si Aqif b`tolak tadi, Aqif belum pun bangun tido. Masih d`buai mimpi indah agaknya........

Bila Aqif bangun, Babah dia takde di rumah. Dia m`cari2 dan memanggil2 nama Babahnya. Menangis si kecil ku yg seorg ni. Oh duhai anak kecil ku.......

Tadi Aqif ikut aku pegi tempat keje.......OK je hingga ke petang. Bila balik dan sampai di rumah, Aqif memanggil2 nama Babahnya. Sayu hati aku yg m`dengarnya.......

"Ba....ba....ba....ba......uchuuuuu....." - Aqif panggil Babahnya dan minta susu.

"Nanti Babah balik ye, Nak ye. Aqif nak susu ye?" - Aku.

"Ba....ba...akan achik. Ba...ba......akan achik." - Aqif

"Nak makan nasik ye? S`kejap ye, Nak. Mama suapkan nasik, ok....." - Aku

Dia b`jalan t`ketek2 ke arah bilik tido m`cari Babahnya. Pintu bilik b`tutup rapat. Aqif tepuk2 manja pintu bilik dan panggil nama Babahnya.

"Ba....ba....ba." - Aqif.

"Babah takde, Sayang. Babah keje. Nanti Babah balik ye. Jom kita makan nasik." - Aku

Aku dah kasi Aqif makan kenyang2 (sedikit nasi putih, ikan bakar, kuah sayur campur dan udang goreng kicap). Aku mandikan sikit si Aqif ni supaya dia segar, pakaikan dia Pampers dan baju tido, sapu sikit minyak telon kat bhgn belakang badan, tapak kaki dan peyut, dan sikat rambut dia. Dan aku dah tidokan dia awal jam 8 mlm jap tadi. Jap lagi nyusukan dia pulak (breastfeed).........sbb tu la dia "heavy-weight championship" punya budak !!!

Babah si Aqif pesan supaya aku b`malam di rumah my mom hingga dia balik pd Khamis ni. Katanye bahaya tinggal b`dua. Besok petang je la aku pegi rumah my mom dan b`malam di situ.
Malam ni aku b`sendirian m`layan perasaan........hmmmmmmm. What to do.........
Rasa nak tgk CD movie 'Titanic" la pulak masa my Hubby (Babah si Aqif) takde di rumah. Layan blues........uwaaaaaa!!

OK la, aku nak pegi check pagar rumah, pintu, tingkap dan kete dua bijik kat luar tu....alarm dah switch-on. Huhuhuhu......utk k`selamatan diri dan rumahtangga !!!!

:)




**Abg Leonardo, I`m cominggggggggggg.........tunggu I tau !!! Huhuhuhuhu...**

************************************************************************************

NEW UPDATE - 12:41 AM (17/05/2010)
'
'
'
'
Aku tak boleh lelap mata. T`ingat kat Babah si Aqif. Bila aku t`ingat kat Babahnya, aku tgk menatang mangkuk besi utk pukul telur, mentega, tepung gandum, gula halus, esen vanila etc.
Aqif tgh tido nyenyak nihhhhhh, elok rasanye jika aku buat kek. Besok boleh makan dgn Aqif.

** Hubby, balik cepat laaaaaaaaa. Kalau s`minggu awak takde, s`minggu la sy tgk menatang mangkuk besi ni....dan s`minggu la sy bagi Aqif makan kek. Kang m`belon pulak si kecik ni. Uwaaaaaaaaaaa..........balik la cepat .
Owh, hidup dlm blues la aku malam nihhhh........!!!! **

15.5.10

Balik Rumah Nyang

Taraaaaaaaaaaa..............
See, see........the sexiest bumps in the world !!! Huhuhuhu.......
'
'
'
'
"Aqif, wake up. We are going to see "Nyang". Wake up, Sayang!!! - Aku
'
'
'
'
Aku nak balik rumah Tok aku. "Nyang" adalah nenek. Aku panggil ibu kpd my mom, Tok. Aqif pulak panggil Tok aku, "Nyang".
'
'
'
'
This morning punya gambar. Hihihihi......

"Wake up, Sayang. Or you`ll stay alone at home. Tigger and Pooh will come and beat your bumps......Mama tak nak tolong !!!!" - Aku
(Last night punya gambar......)

Kene "kurung" sekejap.....aku nak t`berak daaaaaaaa. Mana boleh bawa Aqif masuk jamban.... huhuhuhuhu.

Aku suka tanya anak aku nama dia....
'
'
"What is your name?" - Aku
'
'
"Aiyipppp...." - Aqif
'
'
"What is your name?" - Aku
'
'
"Aiyippp....." - Aqif
'
'
"Try again. Say; Aqif....say it. Aqif." - Aku
'
'
"Aiyippp....." - Aqif
'
'
"Ok la, You are Aiyip. Tomorrow try again, my Dear Aiyip" - Aku


**Goodbye.....Aiyip nak balik rumah Nyang. Bye-bye.......muahhhh, muahhhh, muahhhhh. Mama tak keje hari ni.........yeyeyyyyyy!!! **

13.5.10

Terbang Di Awan Biru

Seperti yg uols lihat di bawah ni adalah antara jenis pesawat (kapal terbang) MAS.

MAS fleet of aircrafts (please click it to see more)



Dulu aku b`cita2 nak jadi seorg juruterbang, tapi gagal. Sebab apa aku gagal? Ya, aku gagal b`sebab. Aku ada masalah rabun jauh daaaaaaa......nak jadi juruterbang mana boleh ada masalah p`lihatan. Rabun ayam pun tak boleh daaaaaaaa.......

Since cita2 aku tak k`sampaian, aku kini menurunkan cita2 yg tidak k`sampaian itu kpd anak aku, si Aqif. Yg nyata ttg Aqif 'menyambut baik" hasrat dan cita2 aku yg tak k`sampaian adalah b`dasarkan pd cara dia b`interaksi....cara dia b`main dgn toys......buku2 yg dia suka dan minat. Aqif akan reject buku2 yg karut2. Jika aku bacakan dia kisah2 kura2 dan arnab ke, anjing dan bayang2 ke..........jgn harap la dia akan standup for the stories. Dia akan m`elak........(unless Sesame Street. That will be alright to him........)

Aku nampak dia ke arah buku jenis "The Young Children`s Encyclopedia" (TYCE) milik Tok dia (my mom laaaaa...). So, since my mom dan habis m`baca TYCE yg b`jumlah 16 volume tu, aku pun pinjam dari my mom utk bawa pulang ke rumah aku....sbb Aqif suka akan TYCE tu. Colourful......images pun besar dan terang. Mmg Aqif belum pandai m`baca TYCE t`sebut atau mana2 buku lain, tapi dari cara dan gaya dia m`lihat dan tenung sesuatu image dlm TYCE tu, m`yakinkan aku dia mmg ke arah didikan yg aku terapkan.

Actually, aku rindu nak fly lagi. It will be very soon.......very soon. Again !!!! Yes, Again !!! But, it will be the last fly I make.......aku dah tak larat nak panjat tangga flight. S`makin m`buyong dan maju ke depan la katakan. Kejang habis jari2 kaki nihhhh.........kdng2 perasaan gayat pun timbul jugak. Aqif pasti dpt ikut sama. Saje nak expose dan kasi dia biasa dgn aircraft (flight). Dia mmg teruja kalau dpt lihat atau naik flight.......gedik2 sakan !!!

Aku selalu cakap kat Aqif :

"Grow up fast, Nak. Hope u`ll fly as a pilot. Mama will always pray for u, Insya Allah." - Aku



p/s : TYCE tu dah b`usia hampir 25 tahun m`jadi milik my mom (d`beli pd tahun 1985.....). Itu yg 1st edition.....harga a few hundreds jugak la pd masa tu, utk 16 volume. My mom besarkan aku dan adik-b`adik yg lain dgn TYCE tu laaaa........

Click here to see TYCE

*************************************************************************************

NEW UPDATE - 11:04 pm (13 Mei 2010)


Hanya tinggal b`berapa hari lagi Babah si Aqif akan pegi meninggalkan aku dan Aqif. Dia akan pegi jauh. Dlm keadaan aku yg cenggini, aku tak mampu nak halang sedangkan nawaitu beliau adalah utk b`ibadah Tanah Suci. Aku m`relakan s`penuh hati dan jiwa andai itu yg dpt m`beri k`tenangan buat beliau. Aku akan m`jaga Aqif di kala Babahnya tiada nanti, Insya Allah.

Semoga ALLAH pelihara suami ku di sana kelak. Amin.

12.5.10

Bukan Senang Nak Senang

Dalam hidup ni, jika kita malas dan sentiasa b`malasan atas kerusi malas......kita mmg tidak akan ke mana2. Jika nak b`jaya dan senang, kita kene rajin, kuat b`usaha dan tidak putus asa. Dan paling penting, jgn s`sekali m`buang ibubapa.......dan jgn m`jauhkan diri dari ALLAH.

Bagi aku, apabila aku m`lakukan sesuatu tugas, aku akan lakukan sampai habis dan tak tangguh2. Dan apabila m`laksanakan tugas, aku tak suka b`main atau dlm ertikata lain AKU TAK B`MAIN GAME, B`FACEBOOK, B`BLOGGING dan yg s`waktu dgn nya...yg mana bisa m`ganggu tugas aku. Keje adalah ibadah. Tiada erti rehat suka2 hati.

Aku tak nak ada yg b`tanya bagaimana aku punya byk duit. Bagi aku, sikap dlm diri yg m`mainkan peranan utk menentukan ke mana langkah kita dlm setiap tugasan yg kita lakukan.
Benar, aku d`lahirkan dlm k`senangan......tapi bukan b`erti k`senangan yg telah aku p`olehi itu m`jadi "lesen" utk aku duduk dan goyang kaki tanpa m`lakukan apa2 keje atau tugasan.


BMW k`sayangan Aqif dan Mama Aqif. Bukan mudah nak beli jika takde duit. So, bila dah ada duit, aku beli la...............semuanya hasil usaha dan keringat aku. Aku tak m`minta duit dari s`siapa.........malah mulut aku ni mmg jenis berat utk m`minta2. Tak pandai aku nak m`minta2.....


Kini, aku m`ambil langkah yg lebih bijak - aku menabung utk si Aqif setiap hari. S`hari RM10 hingga RM20 - aku masukkan duit t`sebut dlm tabung yg aku sendiri buat utk anak aku. Hari ini tidak mungkin sama dgn besok atau lusa atau 10 tahun yg akan dtg. Langkah bijak perlu d`ambil segera.
So far, jika aku tak salah kira la...........simpanan tabungan Aqif adalah RM4K plus la.......Alhamdulillah. Utk education dia........

Aku ajar Aqif menabung s`dari kecil demi k`mudahan dia bila besar kelak. Biarlah aku b`susah payah pada hari ini; yg penting aqif tak susah pada masa akan dtg nanti, Wallahu`alam......

11.5.10

My Family


Babah, Mama, Aqif and Baby......
'
'
'
'
Errrkkkk, baby girl?
'
'
'
'
Oppppsssss, baby boy?
'
'
'
'
Errkkkk, baby girl???
'
'
'
'
Girl?
Boy?
Girl?
Boy?
Girl?
'
'
'
'
Shhhhhhh.....
'
'
'
Just wait and wait and wait.........tungguuuuuuuu!!!!



**Aku suka tgk Aqif b`jalan dan b`lari2 ala2 itik pulang petang.
Kdng2 mcm itik gembo2 pun ada.......huhuhuhu**

10.5.10

No Man Is Perfect

Seorang isteri mengadu begini kepada saya,” Suami saya bukanlah seperti yg saya gambarkan sewaktu belum berkahwin. Dia amat berbeza daripada penampilannya dahulu. Sekarang dia bukan sahaja gagal membahagiakan saya malah sering menjadikan saya kesal mempersuamikannya. Ingin sekali saya meninggalkannya, tapi tak berupaya kerana memikirkan anak2 dan masa depan saya sendiri, walaupun ada lelaki yang sedia mengambil saya di luar sana. Saya seperti terperangkap oleh kedunguan masa lalu. Kekal bersamanya bererti saya selamanyalah tidak akan berasa bahagia. Apa yang boleh saya lakukan sekarang?

Lalu saya bertanya, skrg puan nak yang mana? Kekal bersamanya atau mengikut lelaki lain? Maksud saya mana yang lebih berat? Kalau awak tanyakan yang mana lebih berat, tentulah bersamanya lebih berat. Kalau begitu, mengapa tidak pejamkan mata, bayangkan yang indah2, anggaplah dia satu2nya lelaki yang ada di dunia ini dan binalah kebahagiaan bersama. Isteri itu seperti terkejut dgn saranan saya.

Barangkali dia mengharapkan satu cadangan yang lebih memihak kepada gelojak hatinya untuk memilih lelaki lain, berdasarkan kebahagiaan yang sudah gagal dikecapinya sekarang.
Lalu saya perjelaskan, Kalaulah kebahagiaan yang menjadi persoalan, belum tentu pilihan seterusnya akan menjaminkan kebahagiaan. Barangkali bersama lelaki kedua masalah lebih menimpa. Kalau nanti perkahwinan kedua itu juga gagal memberikan kebahagiaan, apakah anda akan berkahwin buat kali ketiga? Jika tak bahagia juga, anda akan berkahwin pula buat kali keempat? Kemudian kelima, keenam ? Sampai bila?

Hidup bukankah untuk dinikmati? Usia bukanlah lama untuk dipersiakan dengan hal-hal yang tidak sepatutnya. Siapapun dia, dia adalah lelaki yang bergelar `SUAMI’. Kebahagiaan adalah satu istilah yang telah terbentuk. Tinggal bagaimana kita mendefinasikan kebahagiaan itu sahaja yang menyebabkan sesetengah drpd kita gagal berasa bahagia.

Alangkah ruginya kalau hidup yang singkat ini kita gagal mendapat bahagia. Semata2 kerana menyangka kebahagiaan itu akan dinikmati jika bersama orang sekian-sekian. Semata-mata kerana menyangka Si Dia boleh memberi bahagia yang diimpi-impikan. Kalau meleset bagaimana? Kalau kebahagiaan yang diidam-idamkan itu tidak diperoleh sdgkan kebahagiaan yang sedia ada ini telah ditinggalkan, bagaimana?

Setelah anda diijabkabulkan, satu perjanjian telah dibentuk. Anda telah merelakan diri anda bergelar ISTERI dan rela memanggil org berkenaan yang tiada langsung pertalian dengan anda sebelumnya sebagai suami. Anda merelakan segalanya kepada dia dan demikian dia terhadap anda. Setelah diikat dengan tali perkahwinan, mengapa tidak pejamkan mata dan anggaplah dia pasangan yang terbaik. Dia mmg dijadikan buat anda. Dia adalah segala-galanya. Bentuklah kebahagiaan bersamanya.

JANGAN mimpi-mimpikan lagi org lain selain dia. JANGAN angan-angankan perkara yang bukan-bukan. INGAT!!!!.. Anda dijadikan dari tulang rusuk dia.. Relakan diri anda untuk bertolak ansur dlm beberapa hal untuk mencari kesukaan dan kebencian bersama. Relakan membina bahagia dan dialah alatnya.

Masalah yang sering menimpa pasangan muda ialah masing2 gagal memantau imaginasi untuk membentuk bahagia pada awal perkahwinan. Setelah segalanya dilalui dan masalah menapak di sana sini, barulah sedar sesuatu sepatutnya dilakukan lebih awal dahulu. Tetapi nyata sudah terlambat, imaginasi bersama mekanisme-mekanisme nya telah dipersia-siakan. Bahagia kelihatan tetapi sudah tidak terjangkau dek tangan. Kesudahannya, bahagia disangka berada di luar dan mahu diburu walhal sebenarnya bahagia sudah berada di tangan, hanya gagal mengenal dan menikmatinya sahaja.

Selagi mana SUAMI anda itu masih menjalankan tanggungjawabnya, maksud saya dia masih ingat rumah, ingat anak-anak dan ingat untuk mencari rezeki, dia masih seorang lelaki yang boleh diharapkan. Apatahlagi jika dia seorang yang tidak meninggalkan ibadah-ibadah fardu, kekurangan-kekurang an yang ada pada dirinya hanyalah sekadar kekurangan untuk membenarkan kata-kata “NO MAN IS PERFECT”.


Click here to read more

8.5.10

I`m A Little Tea Pot

Uols, actually sejak k`hadiran Mohd. Aqif Hakimi (si Aqif) dlm hidup ni, aku rasa aku adalah insan yg paling bahagia. M`lahirkan si kecil ku ini adalah suatu momen yg amat indah. Babah nya b`usaha s`daya yg mungkin m`besarkan Aqif dgn baik.

M`beri kasih sayang dan cinta buat si kecil yg belum memahami apa2 dgn harapan t`binanya ikatan yg erat dan kukuh. Dan inilah janji serta tanggungjwb aku dan Babahnya.

Aku tahu betapa susahnya utk punyai even seorg anak. Bagi aku inilah anugerah yg t`indah dari-Nya yg Maha M`cipta lagi Maha Mengasihi.

"Mohd. Aqif Hakimi, zuriat ku yg halal dan suci. Semoga m`besar kelak m`jadi "penyejuk hati" Mama dan Babah, Insya Allah." - Aku

Anugerah dari yg Maha Esa. Aku b`syukur.....amin. Jauh di sudut hati ini, aku ingin m`lihat anak kecil ku ini m`jadi seorg JURUTERBANG bila besar kelak, Insya Allah.

**Aku nak jadi teapot la, uols.......short and stout. Wakakakakaka......cute,kan.

HAPPY MOTHER`S DAY TO ALL MOTHERS!!!!

7.5.10

Sudah Pandai. Sudah Besar.

Huhhhh, sedappppp !!!
'
'
'
'
"Aqif, come and eat some rice. Come to Mama, Sayang!!" - Aku
'
'
'
'
Aqif makan nasi sejak tumbuh gigi yg ke-5 batang.
Dah pandai makan nasi sikit2........prawn porridge / chicken porridge makan kdng2 je skrg ni.
'
'
'
'
"You want more,Aqif? Come, Mama give you a bit more. Rice and sweet fish.....it is very nice." - Aku
'
'
'
'
Tangan si kecik aku ni nak capai strawberry float atas meja.
Dia tepuk2 meja.....pap! pap! pap!
'
'
'
'
"Haaiippppp, Mama bite your hands. Don`t beat the table. Mama bite your fingers.
Put down your hands......and eat rice first. Listen to Mama, Mohd.Aqif Hakimi." - Aku




Akhirnya, aku yg habiskan nasi dan ikan seekor yg d`masak kicap b`cili padi (tapi tak pedas pun.......kicapnya manis).
'
'
'
'
Aqif tetap cari breast milk aku jugak..........ishhhh, dia sudah pandai cari la.
Tak payah tanya dia nak breastfeeding atau tak nak.
Pandai la si kecik aku ni meneroka dan m`cari kat mana t`simpannya susu kegemarannya........

6.5.10

Jom Baca

Jom kita baca....
'
'
'
'
'
'
'
'
Harga hanya RM9.00 je (SM) / RM11.00 (S/S)



B`baloi, OK........
'
'
'
'
Aku tak m`baca majalah Remaja, URTV, Mangga etc.....
'
'
'
'
Itu bukan gaya hidup aku

5.5.10

KFC, Jalan Stadium Alor Setar.

Akibat k`tandusan serta k`laparan KFC sejak b`berapa jam yg lalu, Babah si Aqif bawa aku dan Aqif pegi makan di KFC, Jalan Stadium Alor Setar.
'
'
'
'
Sedap, OK.
'
'
'
'
Preggy Mama mmg cenggini. Nak makan itu. Nak makan ini.
Tapi tak pernah habis.
Ya, itulah aku.......
'
'
'
'
Tapi bab KFC - pasti SETTLE dan CLEAR !!!!
'
'
'
Babah si Aqif makan yg ni. Katanyer on diet.
Ceiittttttt, ON DIET kononnyer......huhuhuhuh.
Salah teknik diet la niiiii............

Yes, yes......ini aku yg punya!!!!
Marvellous !!! Ayam 2 ketul gituuuuu........
Aqif makan roti dan kentang putar tu je.
Dia suka.......sbb tu dia semakin "TOPOOOIIIIIII".
Wakakakakak.....

S`belum pegi KFC, Aqif dah bereskan sedikit nasi dan kuah sup ayam. Lepas makan nasi, Aqif ada sesi breastfeeding dgn aku.......wakakakakaka.

Sungguh ke arah dan hala tuju "menopooiiiiii" kan anak aku daaaaaaaaaaaa.............kalau aku "topoooiiii" kan Aqif mcm "org kuning DIGI" tu, ok tak???

Alahaiiiiii.......cian Aqif.

Mo....mo....mo....mo = Momo Elmo



Ya.....Aqif dah mula t`cari2 Elmo. Sikit2 Elmo........sikit2 Elmo. Betapa hebatnya pengaruh si Elmo dlm Sesame Street tu ye, uols.

Botol susu dia pun ada gambar si Elmo.......baju dia ada gambar si Elmo.
Asal dia nampak muka aku; yakni Mama nya......pun dia panggil aku Elmo.

"Mo...mo...mo.....mo......" - si Aqif.

"Mama.....not Momo Elmo. Say Mama, please. Mama.....say it." - Aku

"Mo....mo...mo" - Aqif (......sambil buat mulut moncong mcm mulut ikan emas)

"Alahaiiiii, Aqif.........Please say Mama. Say Mama now. Mama" - Aku

"Ma....ma" - si Aqif

"Yes. That`s my boy. You`re such a bright boy. Say Mama.......Mama, once again please." - Aku

"Ma.....ma.....ba....ba...ba....ba" - Aqif (hmmmm, dah mula rindu Babah dia la tuuuu. Aqif ni mmg rapat dgn Babah dia)


p/s : Uols pun nak panggil aku Momo Elmo gak ke? Alahaiiiiiiiiii...........jgn la. Cian aku tau.....huhuhuhuhu.

4.5.10

Mama Go To Work. Aqif Sleep Ye......

Mama go to work......
Babah go to work.......
Aqif sleep ye....
Sleep with Tok....don`t be notty,ok!!!
'
'
'
'
Muahhhh....muahhhhhhh
Mama love Aqif !!!
'
'
***********************************************************************
Gambar Aqif tgh layan tido.....hanya pakai Pampers.
See, see.......the way how he sleeps.
'
'
'
Zzzzzzzzz!!! Saje nak kasi uols tgk montot si Aqif yg sexy ni.......hehehehehe.
Notty Mama!!!


Are you sleeping, are you sleeping?
Brother John, Brother John?
Morning bells are ringing, morning bells are ringing
Ding dang dong, ding dang dong
....................

3.5.10

Baring-Baring Santai

Dah 3 - 4 hari aku tak bawa Aqif ke tempat keje. Byk hal yg aku kene manage di tempat keje, itu yg menyebabkan Aqif d`tinggalkan kat tok dia (my mom laaa).

Tapi petang ni aku balik agak awal dari biasa...5.15PM sampai rumah. Aqif m`rajuk sikit dgn aku hari ni. Dia tak nak peluk aku masa aku sampai rumah tadi...

Jenuh gak nak pujuk si kecik aku yg baru boleh b`jalan dan b`lari2 ala2 itik pulang petang. Dia buat perangai.....

Jap tadi masa nak solat Asar, adalah suatu moment yg sgt indah dan kelakar bilamana Aqif sengaja baring2 santai ala2 dlm citer Baywatch sambil hisap botol susunya di atas kain sejadah aku. Dia m`mandang aku sambil pegang handphone aku di tangan kirinya. Bila tiba masa nak sujud, Aqif masih t`baring di atas kain sejadah (Aqif di bawah peyut muncit aku la........). Aku tunduk sujud jugak la.......tiba2 si Aqif ketawa kekekekekekeke sebab telekung aku t`kene pd peyut dia (Aqif tak b`baju.....). Dia rasa geli. Dia nak bangun tapi aku masih b`sujud.

"Ma....ma....mamma......atit. Ma....ma....mamma. " - si Aqif
(maksud bahasa Jerman si Aqif : "Mama, mama.....sakit. Mama...mama".)

S`kejap dia gelak sbb geli.......s`kejap dia ngadu sakit. Ishhhhh.........

Last2......dgn aku s`kali t`gelak. Aku dah tak boleh tahan daaaaaa....dah tak kusyuk tika b`solat Asar tadi gara2 Aqif t`baring atas kain sejadah dan gelak sebab geli t`kene telekung aku.

T`bantut solat Asar aku buat s`ketika waktu. T`paksalah aku suruh tok dia pegang dia sbb aku nak solat Asar s`kali lagi. Aku suruh tok dia "pancing" si Aqif dgn CD Sesame Street. Apa lagi.......diam la kejap si kecik aku yg sorang nihhhhh.

Adoiiii la.......Aqif oh Aqif.

Sementara nak besar kannnnn............hmmmmmm. Cenggini la karenah si kecik aku yg sorang ni......

Besok2 gilliran Cik KTS dan Juliet pulak......tak gitu??? Huhuhuhu.....

1.5.10

Celik Minda



S`bentar tadi aku buka CD Sesame Street utk si Aqif. Saje je nak expose si Aqif dgn educational television program yg mana mengandungi unsur education dan entertainment.

Mmg la si Aqif belum faham......tapi dari apa yg aku observe, dia kusyuk dan t`tarik dgn program ni. Especially bila ada characters seperti Big Bird, Elmo, Grouchers, Ernie dan Bert; dia kusyuk je........ntah faham,ntah tidak......aku tak pasti!!!!
Namun Aqif suka Sesame Street.......huhuhuhu.

Ernie and Bert, with their closest of companions (Ernie`s Rubber Duckie and Berts` pigeon Bernice respectively).



Big Bird with his best friend, Mr. Snuffleupagus.


p/s : Aqif dah sihat sikit sbb tu dia kusyuk nonton Sesame Street even dia tak faham.
Botol susu dia pun ada gambar Elmo dan Big Bird. Huhuhuhu.........
Hari ni aku belikan kuih sagu. Aku makan, Aqif pun nak makan jugak.
Aku kasi sikit je......bimbang peyut dia kembung.