12.5.10

Bukan Senang Nak Senang

Dalam hidup ni, jika kita malas dan sentiasa b`malasan atas kerusi malas......kita mmg tidak akan ke mana2. Jika nak b`jaya dan senang, kita kene rajin, kuat b`usaha dan tidak putus asa. Dan paling penting, jgn s`sekali m`buang ibubapa.......dan jgn m`jauhkan diri dari ALLAH.

Bagi aku, apabila aku m`lakukan sesuatu tugas, aku akan lakukan sampai habis dan tak tangguh2. Dan apabila m`laksanakan tugas, aku tak suka b`main atau dlm ertikata lain AKU TAK B`MAIN GAME, B`FACEBOOK, B`BLOGGING dan yg s`waktu dgn nya...yg mana bisa m`ganggu tugas aku. Keje adalah ibadah. Tiada erti rehat suka2 hati.

Aku tak nak ada yg b`tanya bagaimana aku punya byk duit. Bagi aku, sikap dlm diri yg m`mainkan peranan utk menentukan ke mana langkah kita dlm setiap tugasan yg kita lakukan.
Benar, aku d`lahirkan dlm k`senangan......tapi bukan b`erti k`senangan yg telah aku p`olehi itu m`jadi "lesen" utk aku duduk dan goyang kaki tanpa m`lakukan apa2 keje atau tugasan.


BMW k`sayangan Aqif dan Mama Aqif. Bukan mudah nak beli jika takde duit. So, bila dah ada duit, aku beli la...............semuanya hasil usaha dan keringat aku. Aku tak m`minta duit dari s`siapa.........malah mulut aku ni mmg jenis berat utk m`minta2. Tak pandai aku nak m`minta2.....


Kini, aku m`ambil langkah yg lebih bijak - aku menabung utk si Aqif setiap hari. S`hari RM10 hingga RM20 - aku masukkan duit t`sebut dlm tabung yg aku sendiri buat utk anak aku. Hari ini tidak mungkin sama dgn besok atau lusa atau 10 tahun yg akan dtg. Langkah bijak perlu d`ambil segera.
So far, jika aku tak salah kira la...........simpanan tabungan Aqif adalah RM4K plus la.......Alhamdulillah. Utk education dia........

Aku ajar Aqif menabung s`dari kecil demi k`mudahan dia bila besar kelak. Biarlah aku b`susah payah pada hari ini; yg penting aqif tak susah pada masa akan dtg nanti, Wallahu`alam......

24 comments:

ONE ZABA said...

bukan susah nak susah....

tunbegia said...

kaler emas cemerlang giler, mesti berdesup larikkks sampai tertanggal ekzos kanns, ekeke

salamm zyma de vogue,

Jard The Great said...

bukan susah nk susah.. ehehe

Khairi said...

Alhamdulillah, tahniah zyma. ramai orang nak berjaya mcm awk, tapi tak cukup pandai.

semoga terus berjaya!

syah shah said...

bila otak saya dah tepu dengan kerja, atau kepala dah mula pening tengok nombor, saya break dan baca blog... dah lega, sambung buat kerja... Kalu dak, saya buleh meninggal cepat kerja kat sini... stress gila... hihihihihih :P :P

saya selalu kasi duit syiling baki beli ape-ape kat Imran untuk masuk tabung dia... Dapat la dia dari setiap orang sorang lima enam kupang sehari... Hihihihihih :D :D

Nanti dah ada anak sendiri, bulehla saya menabung seploh hengget sehari untuk dia plak... :D :D

kayteeze said...

Kak tie pun dari dulu lagi ajar anak-anak menabung. Masing-masing ada tabung sendiri. Cuma ada sorang tu suka korek tabung daa...

maza said...

insuran pendidikan dan tabung ptptn juga dapat membantu lorrr..

julietchun said...

aku minat sama itu BMW :P

Yunus Badawi said...

Aku tunggu cabatun SSP utk dpt BMW atau mercs tapi belum naik lagi no aku.

Ko tolonglah doakan aku menang sebelum hujung tahun ni. Nak jugak aku merasa naik kereta mewah mcm ko tu hehehe

Catwoman said...

Cik One Z.....

Dan bukan senang nak susah tau!!!
Kang ada yg makan batu dan kayu...

Wakakakaka....

:)

Catwoman said...

tunbegia.....

Wakakakakaka, itu mmg nak serah diri kat polis trafik namanye tu....paling tak pun tu tanda2 nak serah nyawa terus kat jalanraya...

Ekzos jatuh, aku kutip balik, TB. Itupun duit oooooooo.....

Wakakakakaka....

:)

Catwoman said...

Jard The Great.....

Jgn sesekali kita pilih jalan yg m`bawa kpd k`susahan ye, Sayang.
Pilih jalan yg m`beri k`damaian dan k`senangan....

:)

Catwoman said...

Khairi.....

Sy belum boleh d`puji cenggini, awak. Hanya ALLAH yg layak kita puji dan puja.

Sy hanya ingin m`beri k`hidupan yg sempurna buat anak2 sy, Insya Allah. Sy tak nak anak2 sy m`rempat kelak.....

:)

Catwoman said...

Syah Shah....

Hihihihi. Lain org, lain cara serta pendiriannya, kan....

Tapi pd Akak, mmg cenggitulah cara dan corak keje Akak, Dik. Bila keje, Akak keje betul2. Bila time makan, Akak makan betul2. Bila tido, Akak tido biar cukup. Bila rest, Akak rest s`cukupnya.

Akak selalu letakkan prinsip dlm hidup.....Akak hidup atas prinsip!!

Abah Akak cukup marah jika b`sikap malas. Katanyer itu sikap dan sifat org yg tak nak maju dan b`jaya.

Akak mmg cenggini.... susah nak ubah dah. Keje dan keje dan keje dan keje.....sampai satu time tu, Akak akan cuti dan makan besar. Mcm bangsa mata sepet selalu buat.....

:)

Catwoman said...

kayteeze a.k.a Kak Tie....

Bagus sikap anak2 Akak tu. Sikap positif cenggitu wajar d`teruskan.

Semoga tindakan positif dan didikan b`guna Akak Tie m`beri manfaat buat anak2 Akak Tie dan menyenangkan hati Akak Tie dan suami ye.

:)

Catwoman said...

Kanda Maza....

Den senang dgn cara "lama" ni...

Bukannya apa, den nak terapkan sikap dan sifat positif dlm diri Aqif supaya dia tahu apa itu b`syukur dan apa itu susah & senang.

Den tak nak ajar dia b`hutang sedangkan s`dari awal kita sbg parents wajar m`mainkan peranan m`bimbing anak2 utk belajar menabung utk k`mudahan masa akan dtg.

Huhuhuhu....

:)

Catwoman said...

Julietchun....

Aku m`doakan agar ko juga punya peluang utk miliki s`buah BMW ye, Sayang.

Kene keje rajin2 ye....jgn give up.

:)

xiiinam said...

Sikit sikit...lama-lama membukit...


Masa kecik-kecik dulu ckLah selalu nyanyi lagu 'seringgit si dua kupang'

Catwoman said...

Yunus Badawi a.k.a YB....

Good luck, YB.
Semoga perolehi segala yg d`hajati ye. Amin.

BMW bukan mewah sgt pun, YB. Ko juga mampu beli. Dah lama aku idamkan BMW sejak d`bangku sekolah lagi. B`belas tahun aku simpan impian yg satu ni...finally aku dpt jugak. Berkat k`sabaran....dan usaha keje kuat yg aku lakukan tanpa rasa putus asa.

:)

Catwoman said...

xiiinam a.k.a CkLah...

Itulah harapan dlm usaha sy utk m`didik Aqif menabung dari usia kecil ni, CkLah.

Harap2 m`jadilah anak sy m`ikut didikan dan bimbingan sy, Insya Allah.

Jom nyanyi lagu "Lagu Tiga Kupang"....

:)

DrSinga said...

ada orang kata...
'B'anyak 'M'akan 'W'ang
:)

Catwoman said...

DrSinga.....

Huhuhuhu....

Wang sudah mau kering wooooo...
Doc, pinjam sy sikit wang laaaaa....ayooooooo!!!


:)

blueCITY® said...

salam zyma darling,
wowwww..
bestnya...
rezeki masing2
i respek org spt u
tahniah...

ps:
sorri lately susah sgt nak masuk blog rakan2
jangan mare tahu
i tgh ada masalh ni
heheheh..
tapi dun worry
akan kembali normal kot nanti
rindu nak jalan2 blog sahabat semua

Catwoman said...

BlueCITY.....

W`salam Biru Deary,

Dah lama I idamkan kete BMW. Sejak d`bangku sekolah lagi I impikan utk miliki s`buah BMW atas hasil keringat sendiri tanpa m`harapkan bantuan my parents atau sesiapa.

I senang dgn cara sendiri. B`keje keras, b`usaha utk tingkatkan kualiti hidup, b`ikhtiar tambah rezeki.....

Rezeki tak mungkin dtg b`golek, Biru. Usaha yg kuat dan keje keras adalah amat I utamakan.

Anak pun dah nak masuk 2. Lagi la I kene keje keras dan tambah pendapatan utk hidup. Hubby mmg boleh bantu dan kasi duit, tapi I lebih selesa dgn wang sendiri.

Itulah I, Biru. Struggle utk hidup demi anak2. You juga boleh, Biru. Yakin pd diri sendiri, bykkan b`doa dan m`minta dgn ALLAH yg Maha Satu itu. Insya Allah, Dia m`dengar apa yg kita mohon pd-Nya.

Take care ye...

:)