13.5.10

Terbang Di Awan Biru

Seperti yg uols lihat di bawah ni adalah antara jenis pesawat (kapal terbang) MAS.

MAS fleet of aircrafts (please click it to see more)



Dulu aku b`cita2 nak jadi seorg juruterbang, tapi gagal. Sebab apa aku gagal? Ya, aku gagal b`sebab. Aku ada masalah rabun jauh daaaaaaa......nak jadi juruterbang mana boleh ada masalah p`lihatan. Rabun ayam pun tak boleh daaaaaaaa.......

Since cita2 aku tak k`sampaian, aku kini menurunkan cita2 yg tidak k`sampaian itu kpd anak aku, si Aqif. Yg nyata ttg Aqif 'menyambut baik" hasrat dan cita2 aku yg tak k`sampaian adalah b`dasarkan pd cara dia b`interaksi....cara dia b`main dgn toys......buku2 yg dia suka dan minat. Aqif akan reject buku2 yg karut2. Jika aku bacakan dia kisah2 kura2 dan arnab ke, anjing dan bayang2 ke..........jgn harap la dia akan standup for the stories. Dia akan m`elak........(unless Sesame Street. That will be alright to him........)

Aku nampak dia ke arah buku jenis "The Young Children`s Encyclopedia" (TYCE) milik Tok dia (my mom laaaaa...). So, since my mom dan habis m`baca TYCE yg b`jumlah 16 volume tu, aku pun pinjam dari my mom utk bawa pulang ke rumah aku....sbb Aqif suka akan TYCE tu. Colourful......images pun besar dan terang. Mmg Aqif belum pandai m`baca TYCE t`sebut atau mana2 buku lain, tapi dari cara dan gaya dia m`lihat dan tenung sesuatu image dlm TYCE tu, m`yakinkan aku dia mmg ke arah didikan yg aku terapkan.

Actually, aku rindu nak fly lagi. It will be very soon.......very soon. Again !!!! Yes, Again !!! But, it will be the last fly I make.......aku dah tak larat nak panjat tangga flight. S`makin m`buyong dan maju ke depan la katakan. Kejang habis jari2 kaki nihhhh.........kdng2 perasaan gayat pun timbul jugak. Aqif pasti dpt ikut sama. Saje nak expose dan kasi dia biasa dgn aircraft (flight). Dia mmg teruja kalau dpt lihat atau naik flight.......gedik2 sakan !!!

Aku selalu cakap kat Aqif :

"Grow up fast, Nak. Hope u`ll fly as a pilot. Mama will always pray for u, Insya Allah." - Aku



p/s : TYCE tu dah b`usia hampir 25 tahun m`jadi milik my mom (d`beli pd tahun 1985.....). Itu yg 1st edition.....harga a few hundreds jugak la pd masa tu, utk 16 volume. My mom besarkan aku dan adik-b`adik yg lain dgn TYCE tu laaaa........

Click here to see TYCE

*************************************************************************************

NEW UPDATE - 11:04 pm (13 Mei 2010)


Hanya tinggal b`berapa hari lagi Babah si Aqif akan pegi meninggalkan aku dan Aqif. Dia akan pegi jauh. Dlm keadaan aku yg cenggini, aku tak mampu nak halang sedangkan nawaitu beliau adalah utk b`ibadah Tanah Suci. Aku m`relakan s`penuh hati dan jiwa andai itu yg dpt m`beri k`tenangan buat beliau. Aku akan m`jaga Aqif di kala Babahnya tiada nanti, Insya Allah.

Semoga ALLAH pelihara suami ku di sana kelak. Amin.

16 comments:

Rashid said...

salam

oooooooo cita-cita jadi juruterbang ek.. tapi camana nak jadi juruterbang? duk kat bangunan 2 tingkatpun dah gayat? adoiii heheh...

zan-xray said...

bertuahnya anak ko..kecik2 dah merasa naik kapal terbang.

Berjauhan sekejap tak pe la tu, menunaikan kebaikan kan.

tunbegia said...

ammvoiii, zyma de vogue, ramping lagi jeliterr,

salamm,

DrSinga said...

nanti dah tak 'buyung'... boleh pergi sana semua-semua...
pssst...dah makan vitamin today??
:)

julietchun said...

asek terbang je mama dan aqif kebelakangan ni ye, maju ke depan :P

kayteeze said...

Err... kena jaga mata dia la zyma.. kalau rabun macam Zyma, kena reject lak !
.
.
Semoga hubby Zyma selamat pulang.. hehe..

Catwoman said...

Cikgu Rashid.....

Mcm mana Cikgu tau sy dok di bangunan 2 tingkat? Haaaaa, skodeng ekkkkk....

Sejak peyut semakin maju ke depan ni, sy cepat rasa gemuruh dan gayat. Dulu ok je...skrg lain je rasanye.

:)

Catwoman said...

zan-xray.....

Anak aku belum cukup b`tuah lagi, Zan.

Masih byk lagi yg dia belum tahu ttg dunia yg semakin m`cabar ni. Aku wajib m`jaga dia s`baiknya sbb itu amanah dari ALLAH.

:)

Catwoman said...

tunbegia....

TB, ko jgn la m`muji aku cenggitu.....aku tau la peyut aku besar dan muncit. Tak comel mcm masa tgh slim dulu....

Uwaaaaaaaaa....

Huhuhuhu...

:)

Catwoman said...

DrSinga.......

Masa tgh m`buyong ni pun, yg dlm peyut dan si Aqif selalu b`sama sy ke mana jua sy pegi. Mmg tak boleh b`pisah......mau menitik air mata kalau tak tgk Aqif satu hari.

Babah dia nak pegi tunai Umrah bulan 6 ni....Insya Allah.

:)

Catwoman said...

Julietchun.....

Huhuhuhu, meh la aku bawa ko sama. Ko kene jadi Nanny utk si Aqif. Aqif je tau .....bukan Babah Aqif.

Lalalalala....

:)

Catwoman said...

kayteezee

Aqif kene makan carrot la cenggini.....jadi rabbit.

Hihihihihi....

:)

mancai said...

go aqif go... doa ibu biasanya makbul insya-Allah

Catwoman said...

mancai.....

Itulah harapan aku dlm m`lihat anak aku m`besar......aku nak tgk dia m`besar sbg seorg yg b`ilmu, b`amal pd ilmu ALLAH, b`syukur apa adanya dan jadi seorg pilot yg b`taqwa, Insya Allah.

:)

sayangsayangibu said...

bakal juruterbang, boleh bawak mommy jenjalan...

Catwoman said...

sayangsayangibu.....

Hihihihi....itulah harapan sy dlm setiap doa utk Aqif dan anak yg ke-2 bakal d`lahirkan kelak, Insya Allah.

:)