15.10.09

Open Round Table - Comparison Between Buah K*te Mamak & Kerdas/Genuak

Uols, aku rasa masih ramai di antara kita yg kabur, kelam atau blur ttg buah K*te Mamak dgn Kerdas/Genuak/Geduak. Tadi Bro.Maza tanya aku.....mmg agak susah nak explain ttg kedua2 buah ni sbb p`bezaan nama buah di setiap negeri agak b`beza dan kedua2 buah ni kian pupus.

So, tadi tgh hari aku buat muka tebal tanya b`berapa org2 tua ttg buah K*te Mamak dan Kerdas ni. So, I got the answer........finally and clearly!!!!! Yes, yes,yes!!!!


Yang ni buah K`te Mamak. Saiznya lebih panjang b`banding dgn buah Kerdas/ Genuak/Geduak. Buah ni b`tujuan utk p`ubatan tradisional m`rawat kencing manis, darah tinggi dan b`berapa penyakit lain yg d`percayai dpt menyembuhkan penyakit t`sebut. Pokok K*te Mamak ni boleh d`lihat di tepi2 jalan, kwsn hutan dan b`berapa kwsn lain. Selain d`panggil K*te Mamak ianya juga d`panggil buah K*te (org2 tua di kwsn p`dalaman gelar.......bukan aku tau).

Uols, utk information yg tepat.....this is buah Kerdas/Genuak/Geduak. Saiznya agak pendek drpd buah K*te Mamak. K`tebalan buah Kerdas ni lebih kurang s`besar ibu jari org dewasa. Selain d`buat ulam, ianya juga b`tujuan utk p`ubatan tradisional m`rawat b`berapa penyakit.

Ini adalah isi buah Kerdas yg sudah b`tunas / cambah.
Actually, buah K*te Mamak dan Kerdas ni semakin pupus d`telan dek zaman. Sbb tu ramai di antara kita yg tak pernah lihat apatah lagi m`rasai nikmat k`lazatan buah2an ini. Byk perkara yg kita "hilang" sebab k`cetekkan ilmu dlm diri kita t`masuklah ttg buah2an ni.

Aku tetap nak explore "emas" yg datuk dan nenek kita pernah lihat dan rasai pd zaman dulu sbb ianya amat b`harga biarpun aku d`besarkan dlm sebuah zaman yg serba canggih seperti hari ini. Aku tak nak semua itu pupus dan hilang s`begitu sahaja.

Sayang,kan........
(uols, jika ada info ttg buah2an ni, sila share dgn aku ye........)


Aku open round table utk discussion or bagi oppinion......any idea??? Coffee or tea tak d`sediakan.....

28 comments:

Kak Long Mawar Merah said...

Buah kerdas tu, rasanya pernah kak long tengok.
Yg lagi satu tu, tak ada idea pulak buah apa...dan tak pernah tengok dan tak pernah dengar nama tu pulak.
Hush...ni yang lepas ni nak jugak buat edisi siasat...

cHeRyNa PiReS said...

kak...buah kote mamak in english ape gaknye ye? serius nieh...bukan main2! puas sha nak masukkan dalam blog tp rasa macam mencarut pulak:P

* tak pernah tgk, tp slalu dengar cerita kelakar pasal buah nieh.

suka kerdas goreng...nyum!

Zyma Saad said...

Kak Long Mawar Merah....

Mmg ramai yg pernah tgk buah Kerdas......dan confused ttg buah K*te Mamak tu....

Kene explore,Kak Long. :)

Zyma Saad said...

Cheryna Pires a.k.a Sha....

Akak tak sure English name utk buah K*te Mamak nihhh.....
Nama Botaninya pun akak tak sure.
Akak hanya b`tanya pd org2 tua je,Syg.
Akak rasa kene buka buku botanical la....Serious!!!!

iza~de~bintang said...

hehe zyma dah jadi ahli botani pulak yer.. kemarin dulu jadi pengkaji serangga.

Dah lama sgt tak pernah dgr pasal 2 jenis buah ni. Yg pendek tu mmg tak makan, yg panjang tu pulak mmg dah lama tak nampak, tapi tau lah sebab nama dia kira masih femes kat Kedah tu hehe.

Mmg beza pada saiz dan bentuk lah, rasa wallah hu a'lam :D

maza said...

wahhh .. akhirnya yg kelabu sudah jadi jelas gitew...

terima kasih zyma.. good info girl.. huhuhuhu

Zyma Saad said...

iza~de~bintang....

Akak Iza,minat yg m`dalam. Kene buktikan juga sbb ramai yg kata buah K*te Mamak adalah buah Kerdas.
Actually,it is totally different.
I need to proof it. Finally I found the actual answer to make ev`ryone clear....and no more doubts.

:)

Zyma Saad said...

Maza....

I need to proof that buah K*te Mamak is not buah Kerdas.
They are totally different.

You`re welcome,Bro. :)

syah shah said...

yelah... baru teringat yang buah kerdas tu pendek-pendek jaa... heheheheheh :D :D

selalu tengok mak makan, pun boleh lupa... dusyum dusyum dushh.. Aiyaarrkkkk~~~

Yunus Badawi said...

Kerdas, jering dan petai sedap buat ulam. Tapi aku setakat petai ajelah ngeh3x

ONE ZABA said...

tak pa kalau buah k**e mamak tu pupus. mamak-mamak kan ada ramai lagi....wakakakaa!!!!

Zyma Saad said...

Syah Shah.....

Org muda-mudi mcm kita ni mmg kurang mkn buah2an cenggini sbg ulam. That`s why kita tak perasan akan buah2an yg b`khasiat ni.

Ko pun kene tumpang mak ko mkn la,Dik. Baru ko akan ingt selalu.
Huhuhuhu....
:)

Zyma Saad said...

Yunus Badawi a.k.a YB....

Aku makan ulam raja, pucuk putat dan terung pipit....manisnya lain sikit.

Kalau aku mkn petai, jering, kerdas.....aku kene tutup mata dan hidung. Nanti kene praktis lagi nihhhh.......

:)

Zyma Saad said...

Cik One Z.....

Tak sama tau.....huhuhuhuu.
Aku tgk Mamak....ngeri tau. Byk bulu dada.

:)

izan said...

zyma,

k zan masih tak tahu macam mana nak bilang sama bapak k zan itu buah.... takut2 disalah erti aje... huhuhu..

p/s: tak pelar abah continue mengkudu jadilar...

secangkir madu merah said...

orang tua2 suka makan buah kerdas tu.. ianya makanan yg berbau seperti jering dan petai..

Ain said...

dua2 buah ni ain x pernah tengok.. ain ade satu lagi buah yang namanya lucah..

orang trg panggil buah "kopek", bentuknye mcm payudara wanita. masa die muda, die warne hijau, bile dah tua warne kuning.. org buat ubat kencing manis..dulu ade kat rumah ain, disebabkan bentuknye mcm tu, habis ayh cantas pokok nyer.. dulu2 ain suke bawak kat sekolah tunjuk kat kwn2 ain.. sebab comel :P bilik ain pun ain letak buah2 tu banyak2.. susun di atas almari..

tapi skrg bila ain dah besar, dah x pernh nampak lak pokok tu kat sini..

Zyma Saad said...

K.Izan....

Akak ckp la nama buah tu Mamak`s Penis Fruit. Ada berani ke??
Muahahahahaha......

Mengkudu pun mengkudu la....

Zyma Saad said...

secangkir madu merah....

Org2 tua mmg suka buah2 ni....di mkn sbg ulam. Mmg pahit dan tawar, tapi itu penawar utk penyakit.

:)

Zyma Saad said...

Ain....

Mmg skrg ni buah k*te Mamak dan kerdas ni kian b`kurangan atau dlm erti kata yg lain,pupus.
May be di certain tempat masih byk.

Buah kopeh?? Yg ni Akak tak pernah dgr la,Sayang.

:)

Mak Su said...

maksu suka buah kerdas.... :)

ONE ZABA said...

hepi depavali..

" தமிழ் மொழியை சுவாசிக்கும் மலேசியப் படைப்பாளர்களே, பன்மொழியும் பல்லின மக்களும் வாழும் மலேசிய நாட்டில், தமிழ் மொழிக்காக தொண்டாற்றிய பேரருளார்களை இளைய தலைமுறையினர் மட்டுமல்லாது உலகமெங்கும் வாழும் தமிழ் மக்கள் அறிந்து கொள்ள இந்த அகப்பக்கம் நீண்ட யாத்திரை மேற்கொண்டுள்ளது."

pecah kaca pecah gelas. lepas baca harap balas...wakakaka!!!

Yunus Badawi said...

Petai kalau direbus atau dibakar dulu sebelum buat ulam lagi best sbb kurang sikit baunya. Takpun buat sambal tumis aje hehehe

Zyma Saad said...

Maksu....

Suka buah Kerdas ekkkkkk??
Kene makan hari2 la cenggini....
:)

Zyma Saad said...

Cik One Z.....

Yenggeyva. Yanadae???

Uwaaaaa,aku tak faham la apa yg ko tulis tu. Tlg translate kat aku....

:)

Zyma Saad said...

Yunus Badawi a.k.a YB....

Kiranya ko mmg terer la makan ulam petai ekkkk. Bagus!! Bagus!!

Samabl petai - aku hnya makan kuah sambal je la. Isi petai, aku kasik kat laki aku. Huhuhuhu......

:)

chekgu BaniHassim said...

mamak pulak dpt name...haha
maybe becos of the color...ahaha
org dulu2 ni kdg2 bagi name terlalu lurus...haha

Zyma Saad said...

Chekgu BH......

Roti canai mamak, tosey mamak, teh tarik mamak....MAMAK ni ada di mana2 sahaja. Huhhuhuhu.....
:)