24.10.09

Maid Of Orlean


Nama Tempatan : Bunga Melur
Nama Botani : Jasminum Sambac
Nama Lain : Bunga Melati, Arabian Jasmin, Jasmin, Yasmin.
Lokasi D`temui : Halaman rumah
Jenis Tumbuhan : Tumbuhan hiasan
Asal : Tumbuhan tempatan


Pokok bunga melur atau nama saintifiknya Jasminum Sambac t`diri drpd perlbagai variasi. Namun yg paling biasa d`temui di negara kita ialah Duke of Tuscany, MAID OF ORLEAN dan Star jasmin. Maid Of Orlean dan Duke Of Tuscany d`kenali sbg bunga susun di M`sia dan bezanya Duke Of Tuscany m`punyai lapisan yg lebih byk dan saiz dan bentuknya menyerupai bunga mawar mini, tetapi baunya tidak s`kuat MAID OF ORLEAN dan bunga tanjung s`lapis yg biasa.

Tumbuhan ini memerlukan cahaya matahari yg s`cukupnya utk tumbesaran dan p`bungaan. Medium yg sesuai adalah dari jenis kompos dan m`punyai p`aliran yg baik. Tumbuhan ini m`biak s`cara keratan batang. Utk penyemaian, keratan batang yg agak tua d`rendam ke dlm air suam dan d`tanam ke dlm tanah. Pastikan air m`cukupi utk p`tumbuhan akarnya. Tunas baru akan muncul selepas lebih kurang enam minggu. Bunganya b`bau harum dan mekar s`panjang tahun. K`tinggian yg paling sesuai utk tanaman ini adalah 800 meter dari aras laut. Namun di M`sia, bunga melur boleh menyesuaikan diri utk semua k`tinggian.

KHASIATNYA

Pokok bunga melur byk d`gunakan dlm p`ubatan ayurverda oleh masyarakat India. Bagi masyarakat Melayu, antara k`gunaannya adalah utk menambahkan air susu ibu. Caranya, daun bunga melur d`giling s`hingga halus dan d`tampal s`keliling payu dara pd waktu pagi sebelum mandi. Cuci bersih sebelum menyusukan bayi.

Utk sakit mata (mata merah), s`genggam daunnya d`tumbuk halus dan d`tampal pd dahi. Setelah kering, tampal yg lain pula. Ulang s`hingga berasa sedikit lega (sembuh). Utk m`ubat bengkak dari gigitan serangga b`bisa seperti temingat, tebuan dan lebah, s`genggam bunganya d`ramas hingga hancur dan d`tampal pd bhgn yg t`kena sengatan t`sebut.

Sementara utk demam dan sakit kepala, s`genggam daun dan bunganya d`ramas dlm air dan airnya d`gunakan utk m`basahkan dahi. Manakala utk sesak nafas pula, 20 helai daunnya d`rebus dgn sedikit garam hingga m`didih, tapis dan minum airnya.


10 comments:

iza~de~bintang said...

di hujung sana tempat mu bunga melur...
bukan ditaman yang indah...bunga melur
hehe nyanyi pulak :D

Zyma Saad said...

iza~de~bintang.....

Akak Iza ceria nampak.....
Ada apa2 ke??? Mesti tgh t`ingat kt pakwe.....
Huhuhuhuhuhu....
:)

Tirana said...

Kak Tirana suka sangat dengan bunga melur ni. Baunya wangi dan warnanya putih bersih. Dulu-dulu mak kak tirana selalu amik bunga melur dan simpan bersama bedak sejuk..Untuk mewangikan bedak sejuk tu barangkali..hehehe

Zyma Saad said...

Akak Tirana....

Bunga melur kan wangi.....
Even kering pun,ianya masih wangi.
:)

cHeRyNa PiReS said...

tambah air susu ye kak? kalau yang tak pernah menyusu...agak2 boleh kuar susu tak (bukan main2..serius nieh....)

suka bunga melur...rasa nak mandi bunga lagi sekali...eheheh...

Zyma Saad said...

Cheryna Pires a.k.a Sha....

Nak tambah susu?? Sha ada susu badan ke? Ni utk ibu yg menyusukan bayi....elok utk tambah susu badan.
Atau Sha nak tambah susu badan kucing Sha?? Hihihihihi.....
:)

Kak Long said...

Zyma,
Kak Long suka bunga melur walaupun ia bukan bunga mawar.
Ada sepasu di halaman rumah pemberian seseorang.

Tie said...

Laa... komen kak tie hilang rupanya..

Mula2 masuk sini, terkejut gak, napa tetiba blog ni jadi gelap. Zyma tak bayar bil letrik, ya...hehe...

Kak tie ada tanam pokok bunga melur tu, kat rumah atap biru. Sukakan baunya, terutama waktu malam. Kat klate, kubur2 pun dihiasi dengan pokok2 bunga melur ni...

Zyma Saad said...

Kak Long....

Bunga2 ni boleh menceriakan hari2 kita. Sebab wangi....

:)

Zyma Saad said...

Kak Tie....

Monster dah telan komen Akak...tu yg hilang ntah ke mana.

Errkkk,gelap?? Tak byr bil letrik?
Huhuhuhu....bak sini duit sy nak byr bil letrik. Huhuhu.

Sy nak petik bunga melur tu senyap2 kalau pegi rumah atap biru tu....