5.8.09

Cinta Internet Oh Cinta Internet

Pagi tadi, sewaktu aku nak pegi saloon, aku dengar HOTFM AM CREW (Farah Fauzana dan Faizal Ismail) dlm kete. HOTFM ni lah teman aku diwaktu kesunyian dlm kete dan p`hibur kedukaan semasa b`sendirian. Uhukkkk, uhukkk (t`batuk la pulekkkk).

Tajuk yg diaorg bualkan adalah "CINTA INTERNET". Boleh juga d`baca di HARIAN METRO. Mmg HANGAT, HANGUS dan HANGIT tajuk ni ketika on-air di HOTFM. Aku yg tgh driving pun geram m`dengar ttg ada seorg MAT SALIH dari United Kingdom yg telah menipu ramai gadis2 M`sia yg innocent. Mat Salih ni m`gelar dirinya sbg Steve la, Raymond la, Richard la......dan mcm2 lagi nama yg d`gunapakai utk m`perdaya.

Sasaran Mat Salih ni MUDAH je........b`chatting dlm ruangan sembang2 dan pilihannya adalah gadis2 M`sia. Mat Salih ni m`buat segala bagai janji manis dan segala bagai ayat2 POWER utk perangkap mangsa2nya yg tidak pernah kenali wajahnya.

Antara janji manis semanis gulanya adalah : akan m`hadiahkan laptop, cincin p`kahwinan dan mcm2 lagi expensive stuff utk si gadis.

Mangsa2 m`beritahu dlm online HOTFM tadi, Mat Salih penipu tu m`minta sejumlah WANG yg b`nilai besar dan dimasukkan ke dlm akaun Mat Salih yg m`janjikan p`kahwinan yg meriah dgn gadis2 ni. Aku yg cuma m`dengar pun jadi GERAM tauuuu dgn Mat Salih penipu tu. Kesian gadis2 tu........t`tipu dan d`tipu.

Farah Fauzana telah m`nyamar m`jadi seorg gadis @ teman wanita Internet Steve (Mat Salih penipu) utk mengetahui apakah Mat Salih ni benar2 WUJUD. T`nyata Farah Fauzana telah b`jaya menelefon Mat Salih penipu yg b`ada di United Kingdom. Penipu ni dgn sesenang hati m`manggil BABE kat Farah Fauzana. Siap cakap "I love you so much" lagi gituuuu kat Farah Fauzana. Ini b`makna Mat salih penipu ni mmg pandai b`main dgn AYAT2 CINTA utk m`lemahkan mangsa2nya. Dasar penipu.....sampai bila2 juga penipu!!!!!!

Owhhh gadis / wanita, kenapa kalian begitu m`percayai kata2 manis seorg lelaki yg tidak pernah anda kenali wajahnya?? Lelaki t`lalu mudah m`atur kata2 indah dan ayat2 cinta sempurna hinggakan kita sbg wanita jatuh t`leka penangan "k`ikhlasan" lelaki.

Kenapa kalian perlu sacrifice wang simpanan utk lelaki yg tidak kalian kenali wajah apatah lagi watak warna peribadi lelaki t`sebut?? Kalian hanya kenali lelaki itu m`lalui INTERNET......dunia yg tiada sempadannya!!!! Berbagai HELAH dan penipuan boleh t`jadi,wahai kaum ku yg sesungguhnya tiada daya m`lawan dan mudah lemah dan leka dgn janji2 manis lelaki. Aku sedih dgn apa yg t`jadi......dunia oh dunia!!! Semakin maju, semakin byk jenayah alam maya t`jadi. Semakin seseorg itu bijak, semakin byk keje2 lagha yg d`lakukan. Sesungguhnya inilah antara dugaan2 di akhir zaman.

Wahai gadis2 / wanita2 yg ku sanjungi, jgn mudah t`pedaya dgn "kasih syg", "cinta" m`lalui INTERNET. Risikonya amat besar. Hati manusia sukar utk d`tafsir..... segala bagai boleh t`jadi. Kawan2 di hdpan dgn mudah menipu kita, inikan pulak kawan2 di dlm ruangan sembang2 dlm internet.....hmmmm, lagi mudah m`perdaya kita.

Sama2 kita jadikan iktibar dan pengajaran utk diri kita. Jgn d`buai dgn ayat2 cinta yg penuh tipu daya ciptaan manusia atas bisikan syaitan dan iblis yg d`laknati ALLAH.

10 comments:

kayteeze said...

Haaaiii.....

Salah orang pompuan jugak !!

Mudah benar jatuh cinta, dalam erti kata lain, mudah benar cair bila orang kata sayang!! Dalam chatting pulak tu !!

Err....kalau kak tie laa...tak heran dengan kata2 tu... siapa saja boleh berlakun sukakan kita termasuk putera Arab tu, ekekeke....

Zyma Saad said...

Sabar ye Kak Tie.....

Badan tak cukup immune la tu yg m`nyebabkan mudah cair dek penangan ayat2 cinta b`bunga api.

Sy mmg benci nak chatting dlm ruangan cenggitu....YM ke, bapak YM ke...tok sey! tok sey! Sy tak layannn.

Siapakah Putera Arab pilihan Kak Tie tu? hihihihi.....

izan said...

zyma,

k zan pun dengar juga.... kik kik kik... tumpang ketawa... hepi gitukan pagi2 dengar celoteh, hilang ngantuk atas motor.

yang pelik ni..... apa "standard" nya mat saleh, apa tak bagusnya org malaysia......

akal diberi kurang dimanfaatkan...

~Cinta Cukulet~ said...

itulah dia cinta buta hehehe

Zyma Saad said...

K.Izan.....

Itulah teman sy di dlm kete dan di saloon.
Gelak kuk-kik,kuk-kik,bila FBI dan Fafau buat lawak.

Zyma Saad said...

CC....

Cinta yg tak b`asas yg menyebabkan kita BUTA.
Siapa CINTA di hati CC?? Hihihi...
:)

Jard The Great said...

wanita.. mudah cair kot.. ehehe..

Zyma Saad said...

Jard....

Cenggitu la rasanye....
Huhuhuhu...

Tirana said...

Sungguh bahaya cinta internet.. Tak faham kenapa gadis2 melayu ni suka sangat pada mat salleh padahal bukan senang nak kawin dengan orang asing..agama tak sama..budaya pun tak sama

Zyma Saad said...

Akak Tirana....

Itu la masalahnya. Diaorg ni bijak2 belaka, tapi kecundang dan mudah cair dgn janji2 manis lelaki.
:)