12.8.10

Khasiat Buah Kurma

Abu Abdillah a.s. bersabda: "Buah kurma adalah salah satu buah yang berasal dari surga dan dapat mensirnakan pengaruh sihir".

Abu Abdillah a.s. bersabda: "Orang yang memakan 7 buah kurma yang baik sebelum sarapan, maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihir dan tidak diganggu setan".

Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s. bersabda: "Barangsiapa memakan 7 buah kurma yang baik, maka cacing-cacing yang ada di perutnya akan mati".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sehat".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertakwa (bersih hatinya)".


p/s : Bulan puasa ni, buah kurma sedap d`buat Iced Kurma Blended.

Bahan2; buah kurma 10 - 15 ulas, susu Marigold (atau ikut suka uols la apa brand pun), then ice cream (Vanilla adalah yg paling sesuai....) 2 - 3 sudu besar & ice cube (ikut suka uols la byk mana, tapi jika batuk2.....sila cari doktor di klinik ye. Jgn cari aku tau.....).

Blend; Susu Marigold, buah kurma, ice cream hingga s`bati. Then akhir s`kali, masukkan ice cube. Dan blend semua s`kali hingga ice cube juga hancur.

Siap utk d`minum masa b`buka puasa petang nanti. Full of energy, ok.

26 comments:

DrSinga said...

satu gelas...
dah kenyang..
tak payah nasi...
.
kita tak suka susu , tapi....
:)

Mak Su said...

salam ramadhan zyma :)

maksu dok niat nak makan kurma tak perlu tunggu bulan puasa, tapi ginilah tiap tahun, tunggu gaks bulan puasa, ;)

Yunus Badawi said...

belilah kurma Yunus Taiyoob hahaha

syah shah said...

akak, itu untuk hidangan berapa orang? 10-15 biji kurma untuk segelas? manisnyaaa~~~

PnConfused said...

wat sahur pon buleh tuuuu.... :)

julietchun said...

tak buleh masuk kurma air gitu, susah betul tekak ni. dia lagi suka makan gitu jek :P

Ku Tak Sempurna said...

teringin nak buat iced kurma blended ..


.
.

tp ada ais krim la plak

.
.

bila mengenangkan ketidakmuatan baju raya nanti... tak jadi laaa..
lps raya br bole cuba... ;D

maza said...

huhuhu

hari ini setelah 2 hari berpuasa baru bertemu buah tamar idaman kalbu..

kalau perasan kan.. harga tamar juga sudah naik lorr..huhuhu

ckLah@xiiinam said...

Nuha cari Kurma dalam Ayam masak kurma....




Selamat berpuasa yang!

Catwoman said...

DrSinga.....

Betul tu, Doc.
Buah kurma + susu + ice cream amat mengeyangkan perut kita yg b`puasa s`harian.

Baik utk kulit yg kering & b`sisik.
Betulllllll. Tak tipu.

Errrrkkk, tak suka susu? Rugi tau jika tak minum susu. Ada KALSIUM gitu....baik utk tulang, gigi, akar rambut, kuku tangan & kaki.

:)

Catwoman said...

Mak Su.....

TQ very much, Mak Su.

Hihihihihi, skrg bulan puasa, Mak Su boleh la makan puas2 ye....
Kurma bagus utk kulit tau, Mak Su.

Cuba buat masker muka - jerawat akan kering.

:)

Catwoman said...

Yunus Badawi @ YB....

Komersialkan la jenama baru ni, YB. Untung2 d`jual setiap pelusuk dunia. Buah kurma Yunus Taiyoob ke, kopiah Yunus Taiyoob ke, songkok Yunus Taiyoob ke, pelekat Yunus Taiyoob ke.....
Duit semua tu, YB.

Business minded is still business minded, kan YB.....

:)

Catwoman said...

Syah Shah......

A`ahh kan....Akak lupa nak tulis utk berapa org punya hidangan.

Itu s`benarnya utk satu jug yg saiz sedang2 je. Tak manis sgt la sbb kurma akan hancur & s`bati dgn ice cream & ice cube tu.

Jika t`rasa agak manis, kamu boleh kurangkan buah kurma tu atau kurangkan ice cream tu. Kamu juga boleh tambah air putih (jika perlu).

Try la jika suka, Dik.

:)

Catwoman said...

PnConfused.....

Boleh. Apa salahnya.

Makanan / minuman yg baik & b`khasiat boleh d`cuba bila2 masa je, awak.
Kurma bagus utk ibu2 ngandung.
Kulit baby juga akan cantik. Nanti mudah b`salin tau.....

Take care ye....

:)

Catwoman said...

Julietchun.....

You should try, Yang.

Never miss it......because it`s good & full of energy.

:)

Catwoman said...

KTS.....

Buat la, KTS. Ianya tak m`gemukkan jika hanya minum 1 - 2 gelas.
Malah m`beri energy masa bulan puasa. Kulit juga akan cantik. Trust me, KTS.

Jika batuk2, ko boleh reduce ice cube & ice cream tu....so, ko masih boleh minum Iced Kurma Blended.

:)

Catwoman said...

Kanda Maza....

Uwahhhhh, hari ke-2 baru dpt m`nikmati buah kurma ekkk.

Mmg harga buah kurma / tamar sudah naik. Buah kurma yg fresh (warna kuning, merah) lagi la mahal.
100 gram = RM5.00 - RM10.00 (depends pd quality)

:)

Catwoman said...

CkLah....

Alahiiii, cian benor la si Nuha m`cari kurma dlm Ayam Masak Kurma.

Selamat b`puasa 2 u 2, CkLah.

TQ very much ye.

:)

mancai said...

salam... anak aku sorang ni antu kurma... sampai masak kurma pun dia ingat ader kurma... ish2.... selamat menunaikan ibadah puasa erk...

en_me said...

ghitewww..

syah shah said...

bukan tak try, tapi saya lebih suka have each separately... tekak tak berapa boleh terima kalau kurma blended... :D :D

KAKTINY said...

hmm... idea yg amat menarik nih..
kena try la nanti..
(tp, nak ke bebudak tu minum eh??.. mak dia yg tak suka susu ngan ice krim ni, buleh ke minum eh??.. huhuhu... apapon, mesti CUBA DULU... kehkehkeh)..

Catwoman said...

mancai....

Hihihihihi......kasi je dia makan buah kurma, Bro.

:)

Catwoman said...

en_me......

Gitewwww jugak la.....

Hihihihihi....

:)

Catwoman said...

Syah Shah......

Hihihihihi......

OK la, yg penting kamu happy !!!!

:)

Catwoman said...

Kak Tiny.....

Belum try, belum tahu.
Sudah try, baru tahu....

Hihihihihihi.....

:)