3.12.09

Uncle John Kopitiam,Sg.Petani - Hari Yg Tenang Utk Aku Dan Dia.

Nak kata bz, tak jugak. Nak kata m`ular, selalu gak buat cenggini. Nak kata masih ada penyakit m.a.l.a.s, t`tiba je rajin nihhhhhh. Apa yg aku rajin sangat ye?

Tgh hari kelmarin aku dah settle bab courier-meng"courier"-kan barang2 yg my blogger friends order. DONE!!!

T`tiba aku rasa t`lebih rajin nak drive dari Alor Setar ke Sg.Petani.....cuci2 mata. Main mata sana, kenyit mata sini. Ahaksssss......bisa ketumbit nihhh. Actually, takde mende yg penting sgt pun aku ke sana. Just cari kwn ofis lama di Sg.Petani, Sis Lala.

Then, kitaorg b`tandang di "hot spot" yg amat femes dgn b`budak drift masa aku masih keje di Sg.Petani about last year, 2008. Sis Lala ni mmg suka "labur dan lebur"kan $$$ kat tempat2 cenggini. Aku orait je.....janji "full tank". Aku lebih suka Starbucks dan Coffee Bean And Tea Leaf.......Uncle John Kopitiam ni just "tumpang minum" je la. Anyway, it`s still cool !! Layan je....



Uncle John Kopitiam,Village Mall Sg.Petani.

Hot Ipoh White Coffee - I sipped a bit, it was fantastic!!!
Alhamdulillah.
Ini Sis Lala yg order.

Iced Ipoh White Coffee - Aku suka yg ini.
Batuk2 kecil dan manjass mcm angsa, aku letak belakang.
Janji dpt minum Iced Ipoh White Coffee ni. Huhuhu.
Alhamdulilah.


Kaya Butter Toast - Perghhh, marvellous!!!
Alhamdulillah.
Miskin Butter Toast ada tak???

>> Harga mahal letak tepi, yg penting friendship antara aku dan Sis Lala masih baik. Dia byk m`nasihati aku tatkala aku ada problem. Byk yg kitaorg borakkan......business, life and friendship, etc.

>> Lewat petang aku terus drive to the EDC-UUM, Sintok. OTW balik Alor Setar, beli koeyteow goreng + telur mata kebau. Huhuhuhu.....

>> Kini, aku m`lihat dunia ini dgn lebih tenang dan m`bahagiakan kerna aku hanya percaya pada ALLAH s.w.t dan Qada dan Qada`-Nya. Aku tidak akan pernah m`percayai walau satu FITNAH yg bisa m`runtuhkan k`bahagiaan aku. Bagi aku selagi aku yakin dgn wujudnya Dia, selagi itulah aku b`pegang pd "Tiada Tuhan yg aku sembah s`lain ALLAH, dan Muhammad itu adalah p`suruh-Nya."

>> Lihatlah dunia yg maha luas ini dgn hati yg penuh syukur dan tenang. Hiruplah udara yg segar dan rasailah nikmat indah itu yg telah ALLAH ciptakan untuk kita. Lapangkan dada, terimalah setiap keadaan di sekitar kita dgn tenang dan ikhlas. Insya Allah, segalanya pasti baik2 shj.

>> Yg baik datang dari ALLAH s.w.t. Yg buruk datang dari diri kita sendiri. Jgn kita minta lebih sedangkan dlm diri kita byk k`kurangan.

20 comments:

syah shah said...

err... rasanya starbucks & coffee beans and tea leaves tu regenya lebey mahal lagi... hohohohoh :D :D

entahle... tak penah saya pi masuk tempat-tempat tu suma... :D :D

Mr PenyuBiru said...

gambar roti bakar itu begitu menggoda

Jasnia said...

Malam tadi tengok Bersamamu kat TV3, ada satu ayat yang keluar dari mulut Tauke Beras Faeza...Betul2 buat Na sedar.

"Kalau kita dekatkan diri dengan TUHAN, Pasti TUHAN juga akan dekat dengan kita..."

P/s: Sedapnya kopi..Na dah 3 bulan avoid kopi and nescafe. KAlau sekali pekena, memang sedap...Tapi lepas tu MIGRAIN berminggu-mingu.

xiiinam said...

Selamat berkopitiam...

Jard The Great said...

mcm old town ja.. ehehe

maza said...

Hari ini maza hanya sempat bersarapan di kedai Mamak.. huhuhu

menu: roti canai dan teh panas..
kos: RM2.00
huhuhuhu

ku tak sempurna said...

betul ke ko makan sume tu??

.
.


jeles ai tau...
makan byk2 pun, ko menten kurus...
ada apa2 petua ke??


:D

julietchun said...

sedapnya tgk roti bakar tu di pth hari cenggini.

nak pilih sahabat biarlah yg buleh berada di sisi kita walau saat senang atau susah.

sI tEDI said...

xpernah masuk kopitiam.. rasa macam x puas makan jek.. ekekke

en_me said...

kopi teww halal takkks.. wakaka

Zyma Saad said...

Syah Shah.....

Akak suka makan kat tempat2 cenggini sbb Akak rasa selesa dgn suasananya. Lagipun bersih,Dik.

;) Nanti kita pegi makan bersama2 ekkkk.

Zyma Saad said...

Mr.PenyuBiru.....

Ya, mmg amat m`goda serta m`ghairahkan. Ahaksssss....

;)

Zyma Saad said...

Jasnia Sayang.....

Selagi kita bersyukur apa adanya yg ALLAH beri pd kita, Insya Allah yg sikit pun kita rasa mcm byk.

Akak harap kamu jaga la kesihatan diri semasa pregnant ya,Dik.

;)

Zyma Saad said...

Xiiinam a.k.a CkLah.....

Ya, kopitiam tu telah sy "selamatkan" ......huhuhuhu.

;)

Zyma Saad said...

Jard The Great.....

Macam kedai apek je....biasa je.
Huhuhuu.....

;)

Zyma Saad said...

Kanda Maza....

Pagi2 biasanya den minum 3 + 1 coffee.....mudah ke toilet.
Then makan roti disapu mentega supaya bertenaga.

Den tak suko makan nasi lomak atau teh tarik pagi2, nanti mengantuk berlebihan. Huhuhuhu....

Zyma Saad said...

KTS.....

Ko minum air ajaib pun tak cukup kurus ekkkkk?

Aku ni mmg jenis kurus....tapi aku juga bercita2 nak tambah berat badan tau. Hari tu dari 44kg ke 46kg, tetiba turun balik. Now 43kg pulak dah.....mcm berhantu la pulak badan aku ni.

;)

Zyma Saad said...

Julietchun.....

Roti bakar makanan yg sgt simple, Sayang.

Aku tak ramai sahabat. Dulu sahabat yg aku percaya adalah jenis "back-stab". So, aku dah takde nafsu nak bersahabat dgn sahabat cenggitu.

Aku hanya bersahabat yg aku rasa boleh dipercayai je. Huhuhuhu....

;)

Zyma Saad said...

Si Tedi....

Makan di rumah kita akan makan puas2 sbb takde org luar yg nampak.
Makan di kopitiam kene control...
Huhuhuh....

;)

Zyma Saad said...

en_me....

Insya Allah Halal. Lagipun yg bikin dan bancuh kopi tu budak perempuan Melayu kita. Insya Allah, fikir yg positif ye....

;)