13.12.09

Aku Rindu Dia

Aku rindu dia yg jauh nun di sana. Lusa baru balik sini. KL dgn Alor Setar mmg la tak jauh, tapi aku sibuk dgn keje. Sabar la wahai hati yg sedang m`rindui.

Ada s`siapa yg nak main congkak dgn aku tak? Sila angkat tangan. Jommmm kita main congkak. Jommmm !!!!!

Ini p`mainan tradisional yg paling aku suka. Senang d`main bila2 masa dan di mana2 je. Kalau aku main dgn kakak aku dolu2......siap tepis2 tangan, cubit2 peha lagi gituuuuu. Ganas kannnzzz!!! Siapa yg kalah, kene buat air Milo Ais utk si menang. Tak pun kene ampai pakaian basah di ampaian. Sedih, kanzzzz??? Yg selalu kalah...hmmmm, aku la. Nampak sgt aku ni 'mangsa" k`ganasan kakak aku. Muahahaha.......


Kasik besar sikit ini gambar congkak. ;-)



Aku sempat m`nikmati Cendol s`mangkuk ni.
Uishhhh, sedap tauuuu!!! Kalau taruk pulut, lagi best.

22 comments:

kenari said...

zyma, kat rumah sy pun ada congkak, buatan dari kayu bentuk perahu... handmade n classic. mak sy paling terer main congkak ni, dia sapu licin smpai tinggal 2-3 biji guli je, mana cukup satu lubang pun :p

Zyma Saad said...

Akak Kenari.....

Uwaaaa, ni mesti kaki main congkak ekkkk. Syabas buat mak Akak Kenari sbb pandai main congkak.
Sy main suka2 je.....takde la pandai pun. Hihihihi....

;)

maza said...

hmmm.... den tak pandai main congkak sangat.. takut terkena tulah mcm cerita "Jangan Pandang Belakang Congkak!" huhuhu

den suko main chess.. hehehe

meh ler

zino said...

ada yg pandai trick main congkak ni kan hehe

Zyma Saad said...

Kanda Maza.....

Ek`elehhhhh takut jadi mcm "Jangan Pandang Belakang Congkak". Ekau takut citer antoo ekkkk?
Huhuhuhu.....

Main chess?? Yg ni den kureng terer.....lagipun dah lamo bebenor tak main haaaaaa. Ekau ajor la den main chess sampai terer lah yer.

;)

Zyma Saad said...

Zino....

Ada. Simpan guli di bawah montot pun ada. Huuhuhuhu.....

;)

ONE ZABA said...

tak mo la main congkak. dam haji pun aku asyik kalah je. main masak-masak ok gak.

blueCITY said...

salam zyma gojes,
heeeeeeeee

i juara congkak kat opis ni taw,
jom la nak lawan
ekekek

teringat lak cendol pak leman dawi kat n9
nyum2

hang wat i terliur jerk
heeeeee

stay gojes okay
heeeeeee

ehhhhhhh
rindu kat saper nih? lallallala

Tie said...

Kak tie suka main congkak, tapi tak pandai laa...

@ Maza ooii... suka main chess ? Anak Tie pandai main, pernah wakil sekolah dan daerah. Cuma Tie ni je dah tak cekap main... sebab memory dah tak berapa kuat laa.. Kena makan kismis banyak-banyak :)

DUN Behrang 2020 said...

Main congkak pulak dah...ok le tu...kekalkan tradisi...kena lak tu sambil main sambil minum cendol...

Yunus Badawi said...

cendol tu nampak sungguh sedap. Kat mana ko beli tu wei?

Teringat Joe Cendol kat Napuh. Lama tak merasa cendol tu huhuhu

Yunus Badawi said...

lama tak main congkak. Jom kita lawan hehehe

UnGu VioLet said...

wah.. rindu yer...

bestnye cendol..

Zyma Saad said...

Cik One Z....

Ko main dam aji? Kahkahkah. Aku main dam ular lagiiiiii. Main dgn anak buah aku, Si Nabil. Aku tipu dia....mau nangis asyik kalah budak kecik tu. Hahahaha.....

;)

Zyma Saad said...

Salam Pretty Biru,

Juara congkak ekkkk? Meh le kita lawan congkak sampai lebam jari-jemari kita yg gebus2 ni. Huhuhuhu.

Ai rindu kat my Hubby la. Dia outstation di KL. Besok baru balik.
;)

Zyma Saad said...

Akak Tie....

Sy main congkak, tapi asyik kalah je. Kakak sy buli sy.....
Skrg giliran sy buli anak sulung dia, si Nabil. Sy tipu budak kecik tu.....mau nangis sbb kalah je budak tu. Kahkahkahkah.

;)

Zyma Saad said...

Yunus Badawi a.k.a YB....

Cendol tu aku makan kat Pekan Rabu je. Murah je.....teringin nak makan sbb panas la di ALor Setar ni.

;)

Zyma Saad said...

YB lagiiii.....

Ko pandai main congkak ke?
Kang ko tipu aku, aku kalah....aku kene buat air Milo Ais utk ko lak.
Tak aci la weyyy!!!!

Huhuhuhuhuhu.

;)

Zyma Saad said...

DUN Behrang 2020.....

Huhuhuhu, aku kan suka bende2 yg menghiburkan seperti main congkak ni. Ko nak join aku ke?? Jommmm....

Permainan tradisi ni mana boleh kita lupakan. ;)

Zyma Saad said...

Ungu Voilet....

Hye dear. Lama tak nampak kamu.

Rindu ekkkkk dgn cendol tu?? Nanti balik M`sia, kamu kene cari Cendol dulu b4 cari nasi.

;)

iza~de~bintang said...

dah lama sangat tak main congkak.. lupa dah step2 maut yg boleh kalahkan org sampai depa tak cukup buah nak buat "rumah" hahaha..

Zyma Saad said...

iza~de~bintang....

Ada step maut ke dlm permainan congkak? Sy main pakai hentam bubuh je dlm lobang congkak tu.
Almaklum la, tak pandai main yg sebenarnya. Hihihihihi....

;)