29.11.09

Istighfar Untuk Lembutkan Hati Dan Tenangkan Jiwa


Uols, aku ingin share sedikit s`suatu yg baik agar kita dpt manfaat dari k`baikkan itu. Kita bukanlah sempurna dlm soal rupa, sifat dan sikap. Kita byk k`kurangan. Lumrah manusia yg serba k`kurangan.

Sejak pagi semlm (Hari Raya Qurban ke-2) aku hanya mampu duduk b`diam diri s`telah menerima s`suatu yg tidak sepatutnya b`laku pd Hari Raya Qurban. Aku tidak menangis dan tidak sedih. Tiada air mata yg m`alir.

Tapi apa yg b`laku pagi semlm telah m`buatkan aku m`buka mata dan hati serta minda ttg hati dan nafsu manusia yg telah d`pengaruhi bisikan asyik syaitan. Minta d`jauhi dari sifat yg m`rosakkan. Subhanallah. Allahuakbhar.

Aku b`pesan agar dia b`istighfar dan ingat pada ALLAH dan jgn m`ikut kata hati utk b`cakap dan menyampaikan berita yg "sumbang". Bimbang timbul FITNAH yg ALLAH amat2 murkai. Kita ni manusia yg sgt lemah dan kerdil. Kita tidak sempurna.

Apa yg mampu aku lakukan tatkala aku t`paksa menerima berita itu? Utk marah, tapi utk apa? Utk m`benci, tapi atas alasan apa? Finally, aku ambil kata putus dan m`minta org tu b`istighfar byk2. Mudah-mudahan hatinya tiada lagi k`bencian atau k`marahan atau apa shj yg sedang b`sarang teguh pada hati yg sgt lemah itu. Dgn harapan org tu t`sedar dari terus m`langkah jauh utk menyampaikan berita "sumbang" yg perit utk aku terima.

Aku sudah tidak mampu lagi m`dengar segala berita yg m`burukkan org yg aku hormati. Duhai hati, sabar dan teguhlah kau b`sama zikir-Nya.

Aku mmg tak pandai menangis secara terang-terangan. Tapi hati aku menangis sbb org tu lupa pada zikir ALLAH utk menyejukkan hatinya. Org tu lupa pd ISTIGHFAR.....itulah salah satu pengubat hati dan jiwa yg sedih, lara, marah, benci atau apa shj yg b`sarang teguh di hati. Sgt mudah utk kita sebut, tapi t`lalu berat utk kita praktikkan. Kenapa?? Tanya pd hati sendiri.......pasti ada jawapannya.

ALLAH yg m`cipta kita, kenapa kita lupa pd Dia tatkala kita d`rundung k`gelisahan dan k`marahan? Di mana iman kita? Lemah? Kuat? Atau tiada langsung iman dlm diri? Aku tidak pernah m`letakkan diri aku di tempat yg PALING SEMPURNA atau PALING HEBAT. Aku sedar yg aku ni serba k`kurangan. Namun aku masih cuba m`dekatkan diri pd-Nya.

Aku tidak berani m`minta lebih sbb aku juga punya k`kurangan yg tidak mampu aku buktikan ianya mampu m`jadi suatu k`lebihan pd diriku atau k`kurangan pd mata masyarakat ttg diriku. Tapi yg m`bezakan antara kita adalah cara penerimaan kita t`hadap ujian atau dugaan yg ALLAH beri.

Aku mohon tiada lagi k`kalutan s`umpama ini yg amat m`binasakan. Aku mohon. Aku tidak mampu m`muaskan hati semua pihak. Setiap yg t`jadi itu adalah di atas k`hendak-Nya. Semua yg b`laku itu adalah atas k`izinan-Nya.

****************************************************************************
9 Khasiat Istighfar Untuk Dunia dan Akhirat :

Bacaan Istighfar berbunyi “Astaghfirullah” atau lengkapnya
“Astaghfirullahhal’adhim” merupakan kalimat yang sangat pendek dan bisa di ucapkan dengan mudah. Namun demikian kalimat ini jika di baca secara rutin dalam setiap waktu dan kesempatan, lebih – lebih lagi sehabis melaksanakan sholat akan memberikan dampak yang besar bagi si pelakunya.
Ibnu Taimiyah Rahimahullah menyebutkan di dalam bukunya tentang buah dan faedah yang dapat kita ambil dari kita melakukan amalan ini, di antaranya ialah:

1. Diampuninya dosa-dosa. Siapa yang mengakui dosanya dan juga meninggalkannya, maka dia akan diampuni.

2. Redha Allah Subhanahu wa Ta’ala dan kecintaan-Nya. Istighfar merupakan perkara yang penting, sehingga seorang hamba bisa mendapatkan ridha dan kecintaan Allah Subhanahu wa Ta”ala.

3. Memperoleh rahmat Allah Subhanahu wa Ta’ala. FirmanNya, Hendaklah kalian meminta ampun kepada Allah Ta’ala, agar kalian mendapat rahmat (An-Naml :46).

4. Membebaskan diri dari adzab. Istighfar merupakan sarana yang paling pokok untuk membebaskan diri dari adzabnya, sebagaimana firman-Nya, Dan tidaklah Allah Ta’ala akan mengadzab mereka, sedang mereka meminta ampun.(Al-Anfal:33).

5. Istighfar mendatangkan kebaikan yang banyak dan juga barokah. Firman Allah Ta’ala, Dan (dia berkata),’Hai kaumku, mohonlah ampun kepada Rabb kalian lalu bertaubatlah kepada-Nya, niscaya Dia menurunkan hujan yang deras kepada kalian, dan Dia akan menambahkan kekuatan kepada kekuatan kalian’.(Hud:52).Didalam firman-Nya yang lain, Maka aku katakan kepada mereka, ‘Mohonlah ampun kepada Rabb kalian’, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun, niscaya Dia akan menurunkan kepada kalian hujan dengan lebat, dan akan membanyakkan harta dan anak-anak kalian, dan mengadakan untuk kalian kebun-kebun dan mengadakan (pula di dalamnya) untuk kalian sungai-sungai’.(Nuh:10-12).

6. Kebeningan hati. Karena istighfar dapat menghapus dosa dan mengenyahkannya. Maka hati pun menjadi bersih dan bening dari noda dosa serta kedurhakaan.

7. Istighfar merupakan keperluan hamba yang berkelanjutan. Dia membutuhkannya menjelang siang dan malam, bahkan istighfar senantiasa dibutuhkan dalam setiap perkataan dan perbuatan, kala sendirian maupun ramai, karena di dalamnya mengandung kemashlahatan, mendatangkan kebaikan, menyingkirkan kemudhoratan, menambah kekuatan amal hati dan badan serta keyakinan iman.

8. Mendatangkan sikap lemah lembut dan baik tutur katanya. Siapa yang ingin agar Allah Ta’ala memperlakukannya dengan lemah lembut, maka dia harus senantiasa bersama-Nya. Istighfar dapat menjadikan seorang hamba lemah lembut, baik tutur katanya, karena dia biasa mengucapkan kebenaran dan menjelaskannya.

9. Memperbanyak ibadah dan zuhud di dunia. Istighfar membutuhkan penyesalan dan taubat, sehingga ia menuntut pelakunya lebih banyak beribadah. Firman Allah Ta’ala, Sesungguhnya kebaikan-kebaikan itu menghapuskan kesalahan-kesalahan.(Hud:114).Setelah kita mengetahui apa buah dan bagaimana faidahnya bagi kita apabila kita melaksanakan amalan ini, marilah bersama-sama kita saling mengingat kesalahan-kesalahan kita, mumpung kita masih hidup, masih ada waktu untuk memikirkan seberapa banyak dosa yang telah kita kerjakan dan berapa banyak kebaikan-kebaikan yang telah kita kerjakan. Marilah kita bersama-sama mencari ridha Allah Ta’ala mencari rahmat dan karunianya yaitu berupa surga di akhirat nanti. Dan mudah-mudahan kita tidak termasuk orang yang merugi di yaumul akhir nanti.

Allahu A’lam.6 comments:

ONE ZABA said...

semoga zyma juga sentiasa mendapat rahmatNya.

en_me said...

insaff kannns.. ehehe

Zyma Saad said...

en_me...

Menginsafkan bila kita selalu beringat2.

;)

Zyma Saad said...

Cik One Z.....

Terima kasih Cik One.

;)

Tie said...

Betul tu Zyma... banyak2lah istifhfar...

Sekurang2nya kita sedar akan kelemahan diri. Moga2 dia diberi hidayah oleh yang Maha Penyayang...

Zyma Saad said...

Akak Tie.....

Itu adalah penawar hati yg sedih dan duka.

Jika diamalkan, Insya Allah byk kelebihan yg kita perolehi dari-Nya.

;)