23.10.09

Dari Sebutir Koh-I-Noor Ke Sebutir Cullinan

Uols, sesekali aku nak jugak tukar topik. Kali ni aku nak tunjuk b`berapa jenis diamond yg t`dapat di dunia.

Cehhhhh,rasa mcm OKB (Org Kaya Baru...) la pulak sbb t`tiba b`cakap ttg diamond. Aku nak tunjuk 18 jenis koleksi diamond milik aku ......ehhhh,bukan, .......milik dunia. Menelan gak air liur nengok semua koleksi diamond cenggini.
May be ada di antara kita yg belum pernah m`lihat diamonds ni.....meh sini aku nak tunjuk. Tgk dah la.....jgn la sampai air liur menitis ke lantai. Huhuhuhu......


Koh-I-Noor.

Yang ni namanya Hope.

DeBeers


Eureka

Hortensia

Idols Eye

Jubilee

Marie Antionette Blue

Red Cross

Regent

Sancy

Shah

Star Of South Africa

Tiffany

Wittlesbach
The Cullinan II

The Cullinans III and IV

The Great Star Of Africa (The Cullinan I)

Please click here to get more info.
or



18 comments:

ONE ZABA said...

aku kenal diamond kat daun terup je...

Zyma Saad said...

Cik One Z.....

Aku pun mcm ko gak.....kenal diamond kat daun judi tu je....

Skrg ni kita semua dh advance... kenal diamond kat dlm tenet. Tak boleh beli pun takpe, asal dpt tgk dan kenal. Huhuhuhu....
:)

syah shah said...

hoh berlian... mujurlah saya bukan jenis sukakan barang kemas... ada jam tangan saja dah cukup... hihihihih :D :D

Tirana said...

Alahai cantiknya...dapat tengok aje pun dah cukup, ank beli memang tak mampu..hehehe

cHeRyNa PiReS said...

kenapalah nama dia shah...bukan sha...hehehe...

* dah dpt email akak...thanks!:)

sha terfikir, kalau buat tiruan punya pakai design nieh, okay gak kan?

Zyma Saad said...

Syah Shah....

Ko sama mcm Akak.....tak berapa suka barang2 kemas. Kemas rumah boleh la....huhuhu.

Seurat emas pun takde kat badan Akak,Sayang. Akak takut jika pakai, tetiba kene rompak ke, kidnap ke...ragut ke. Sape nak jwb?? Tak nak laaaaaaa.....takuttt.

Zyma Saad said...

Akak Tirana....

Kalau la diamonds ni murah...semurah Maggi Mee, huhhh sy nak ajak Akak pegi beli la.
Masalahnya mahal sgt.
Kita tgk aje pun jadi la.
Hihihii... :)

ku tak sempurna said...

dlm byk2 diamond tu, satu je yg aku takde lg.... yg The Great Star Of Africa (The Cullinan I)

haaaaiihhhh...
nape la org tu taknak jual kat aku..


hihihi...
kanda!! dinda nak yg itu juga!!!!
:P

Jard The Great said...

ku tau daimond hope digunakan dlm muvi titatnic.. ehehe

julietchun said...

pulangkan balik berlian2 aku tuh,sekarang jugak :D

izan said...

Wahai saudagar berlian...

agege... berlian bukan sebarang berlian... berlian datang dari gunung... kik kik... suda tuka ke..

Zyma Saad said...

Cheryna Pires a.k.a Sha...

Nanti Akak ckp kat tukang berlian tu supaya tukar nama Shah ke Sha.
Huhuhuhu....jgn nangis tau.

Nak tiru??? Sila...sila.
:)

Zyma Saad said...

KTS......

Alaaaaaa,apa susah. Ko mintak je Kanda Mizan ko yg kaya raya tu belikan utk ko barang seguni berlian. Muahahahahaha.....
:)

Zyma Saad said...

Jard The Great.....

Nanti Akak pegi tanya Leonardo De Caprio & Kate Winslate....diaorg mesti tau.
Huhuhuhuhu......

Zyma Saad said...

Julietchun.....

Errkkkk,aku tak nak pulangkan kat ko,Sayang. Huhuhuhu....jgn harap la ko akan dpt balik. :)

Zyma Saad said...

Kak Izan.....

Doakan sy selalu cenggitu.... Saudagar Berlian!!!! Wahhhhh,syok habis nihhhh.

:)

Kak Long Mawar Merah said...

Bagi sebutir kat Kak Long.
Nak pakai g annual dinner minggu depan! huhuhu...

Zyma Saad said...

Kak Long Mawar Merah....

Sila la amik. Jgn malu2 ye.....
Pilih la yg mana berkenan di hati.
:)