30.9.09

Tolong Pinjamkan Aku Sebuah Kampung (n3 Cuti2 Malaysia)

Tenangkan bila dpt m`lihat k`indahan alam ini? Actually, aku ni agak jakun sikit bab2 kampung......aku takde kampung mcm ni. Betul.

Aku t`ingin nak jadi orang kampung......hidup di kampung. Pakai kain batik dan naik gerek (basikal) mcm budak2 di kampung. B`borak kat "pangkin" di bawah pokok manggis atau rambutan dgn makcik2 dari sekitar kawasan kampung. Aku t`ingin nak bagi ayam dan itik makan dedak......tgk lembu dan kambing m`ragut rumput. Aku jugak t`ingin nak main selut di sawah padi......TAPI aku takde semua tu.



Sawah padi di Yan, Kedah

Aku tumpang gembira bila m`baca n3 uols yg ada kampung dan dapat balik kampung ketika cuti Hari Raya. Aku hanya dpt m`rasa suasana kampung bila aku tgh drive kete di kawasan kampung......kiranya lalu lintas di jln raya yg t`dpt rumah2 kampung la (aku tak pandai nak m`gambarkan perasaan tu.... ).

Nasib baik la Hubby ada kampung.......tapi itu kampung dia, bukan milik aku. Hmmmmmm, best kan ada kampung.

Tadi aku redah masuk kampung siapa ntah......main pakai masuk redah kampung org je. Dah nama pun kemaruk nak nikmati k`hidupan kampung,kan. Aku pun ikut kata hati - main pakai redah kampung org. Tapi besttttttt la......Aku dapat bau TAHI AYAM.........cehhhh, giler kemaruk bau tahi ayam ghupernye. Perfume cap Britney Spears pun tak boleh lawan bau yg best mcm tahi ayam tu,kan. Ahhhh, tak kisah la.....janji itu kampung!!!!

Aku masih ingat dulu Abah aku pernah bawa aku masuk kampung utk m`lawat kawasan......memang best la. Tuan rumah tu jamu kitaorg minum teh dlm teko yg tua.......cawan yg lusuh,ok. Makan cengkodok a.k.a jemput2 pisang. Ehhhh, aku suka la. Kat rumah org tu ada lesung batu yg besar........jamban kat luar rumah, tapi takde paip air. That means, kene cebok dan cuci kat bilik mandi dlm rumah. Best kan.

Advanture sungguh...utk org yg jakun mcm aku la.

Ada sesiapa yg nak pinjamkan kampung utk aku ke?? Anybody?? Somebody?? Or nobody???? Ahakkkksssss........huhuhuhu



Psstttt : Mlm ni tenet slow la......mcm siput sedut kekdahnyer!!!! Aku nak tinggalkan komen kat blog uols pun t`bantut la. Huhuhu......

6 comments:

iza~de~bintang said...

Laaa orang pekan ghupanya.. org kampung pun ramai tak gheti pakai kain batik dah la ni hehe..
Kalau masih zaman ngaji leh join Baktisiswa, ni dah keja sapa nak amek jadi anak angkat :D

Jard The Great said...

mai la kampung aku kat sabah.. ehehe.. ade sawah padi gak.. ;p

kayteeze said...

Ooo....

jom balik kampung kak tie !

Eh.. kampung hubby kak tie yang dah jadi kampung kak tie sebab dah buat rumah kat situ. Ada sawah belakang rumah, ada kolam ikan haruan depan rumah, boleh lepak2 kat wakaf semput di situ.

Kalau nak bergurau dengan pacat pun boleh. Dan sekarang jagung mentua dah menjadi. Boleh tolong kutip jagung... Hari tu kak tie rembat beberapa tongkol termasuk yang belum ada isi lagi..punyalah jakun, rebus juga, makan tongkol bogel tu, hehe...

Kalau nak makan gulai itik pun boleh, kak tie boleh masakkan, tapi Zyma kena tolong kidnap seekor di rumah mentua...kalau laratlah... kot2 tertiarap tika mengejar itik2 tu.

Angsa2 mentua pulak ada 2 ekor... err... mentua ada bagi telur angsa 2 butir. Kak tie belum sembelih lagi... ada dok dalam fridge... Hmm.. mungkin hari ni nak masak gulai kuning telur angsa, ekekeke.........

Zyma Saad said...

iza~de~bintang....

Hihihihi.......
Akak sampai skrg tak reti pakai kain batik. Ari tu ada juga try pakai tapi kene pakai dgn BLACK BELT COLOUR BIRU okay. Kelakar yg hampeh!!!!

Huhuhu.....Akak ni tgh belajar cara k`hidupan kampung sbb dah bosan dgn k`hidupan bandar. Huhuhhuu....

Zyma Saad said...

Jard The Great....

Jommmmm pegi balik Sabah....
Kita b`sawah di kampung ko,Dik...
Jommmm....jommmm

:)

Zyma Saad said...

Kak Tie....

Wahhhhhh,best tuuuuu. Best la kampung Akak Tie a.k.a kampung hubby Akak Tie.

Ayam kat kampung Akak ade ekkkk? Mesti TAHI AYAM byk gak kan??? Best...best....ni yg paling best. Baru la d`namakan kampung sbb ada TAHI AYAM.

B`untung la Akak ada kampung yg best cenggitu. Nak pinjam 3 tahun kampung tu, boleh ke???

Rindu la nak dgr air hujan menuruni atap ZINK rumah kampung....best la.

Uwaaaaaaaaaaaaaaaa, bagi la saya pinjam kampung Akak Tie....huhuhu.