6.9.09

I`m confused!!!!



Huhhhh,konfius betul aku. Tak paham betul la......ishhhhh. Konfius! konfius!

Aku buat baik pun salah. Buat jahat lagi la salah. Ishhhh, aku takde la bunuh atau patahkan leher sesiapa pun. Tapi aku konfius sgt hari ni. Habis aku nak buat mcm mana ekkkk? Konfius! Konfius! Arghhhhhhhhh !!!

KONFIUS! KONFIUS! KONFIUS! KONFIUS! KONFIUS! KONFIUS! KONFIUS!
**************************************************************************

Walaupun aku ke-konfiusan tahap gaban hari ni, tapi aku masih dlm keadaan normal utk m`jalani k`hidupan sbg seorg blogger yg tak memerlukan status "tegar" mahupun "ketegaq" utk d`tempek kat dahi aku. Cukup la sekadar aku dpt b`kongsi dgn uols some info to share with. Wahhh, Manglish la aku cakap hari ni (bukan hari ni je aku cakap Manglish...tp rasanya selalu,kan. Uols perasan tak?).



Nama Tempatan : Asam Kumbang
Nama Botani : Hibiscus Rosa Sabdariffa
Nama Lain : Rossel, Asam Kumbang, Roselle, Pokok Ribena, Red Sorrel, Indian Sorrel, Florida Cranberry.
Famili : Malvaceae
Lokasi d`temui : Kawasan lapang
Jenis tumbuhan : Tanaman komersial dan hiasan
Asal : India

Asam kumbang atau rossel ialah tumbuhan semusim yg boleh m`capai k`tinggian s`hingga 3.5 meter. Ia mudah m`biak dari biji benih dan memerlukan cahaya matahari serta saliran yg baik. Daunnya b`warna hijau tua dgn pelepah daun yg b`warna k`merahan.

Walaupun asam Kumbang m`biak drpd biji benih, namun ia juga boleh m`biak m`lalui keratan batang. Utk m`biak Asam Kumbang, bijinya perlu d`tanam kira-kira 20cm dari p`mukaan tanah. Utk penanaman Asam Kumbang b`skala besar pastikan tiada rumpai yg m`ganggu p`tumbuhan pd bulan pertama kerana tahap p`tahanan Asam Kumbangagak lemah ketika ini.

Baja Kandang ialah baja yg paling sesuai utk penanaman Asam Kumbang. Bunga Asam Kumbang mula boleh d`tuai kira-kira 3 minggu dari p`tumbuhan bunganya.

Pokok ini juga t`dedah kpd penyakit seperti penyakit daun b`tompok. Tumbuhan ini juga mudah d`serang oleh parasit seperti kutu daun (aphid).

Bahagian Asam Kumbang yg boleh d`makan ialah kelopak bunga atau buahnya yg d`panggil kaliks. Kaliks b`warna merah terang dan b`sifat mudah patah atau rangup. Antara k`gunaan kaliks Asam Kumbang ialah d`jadikan jus, kordial, bahan campuran dlm biskut dan kek.

Khasiat :

Asam Kumbang m`punyai sifat astrigen dan antiseptik. Ia boleh d`gunakan utk m`rawat batuk, cirit-birit, dan berak b`darah. Asam Kumbnag juga m`punyai kandungan asid askorbik (vitamin C) yg tinggi yg dapat m`bantu badan m`bins sistem p`tahanan menentang penyakit.



psttttt : Aku terimgin la nak makan asam jawa b`gula. Sedapppppp!!!

10 comments:

Tie said...

Adoi...dah tulis panjang lebar, hilang pulak..... sabor je laa...

~ Napa pulak konfius tu Zyma ? Biarlah orang dengan pendapat dia... kita ikhlas dan tunggu imbuhan dariNya saja...

~ Tu buah rossele kan? Kak tie memang nak tanam pokok ni, esok2 dah tua nak buat jus sendiri, ekekeke....
Beli jusnya di batu rakit hari tu, di ganu ni ada ladang rossele. RM8 per litre.. mahal tak ? Tapi, kordial tu cair laa... tak puas minum... cepat abis, hu hu...

kenari said...

iskkk posa2 ni asam jawa bergula pun sedap noooo...pi beli la sebungkuih di pekan rabu tu...besaq2 asam jawa bergula depa jual. biji asam tu himpun naaaa :-p

cHeRyNa PiReS said...

nieh bukan pokok rozelle ke? sedap buat jeruk nieh...macam kurita...eehehhe...

Zyma Saad said...

Kak Tie.....

Uikkksss,hilang ke mana lak? Dinosour makan ke hape....hahahh..

Sy konfius sbb ada org ngorat sy. Nasib baik my hubby tak lastik betis sy dgn buah ciku. Hikhikhik...

RM8 per litre tu kira murah la,Kak.
Tapi lagi baik kalau kita bikin sendiri itu jus rossel. Jimat, bersih dan sedap.

:)

Zyma Saad said...

Kenari.....

Sy ni hantu asam. Segala jenis asam sy makan.....
Sedap noooo asam jawa b`gula tu,kan.
Asam warna warni yg mai dari Siam tu pun sedap gak....RM1.20 je sy beli kat Pekan Rabu. :)

Zyma Saad said...

Cheryna Pires....

A`ah....mmg pokok rossel.
Sedapppppp....pehhh,meleleh air liur!!!!

xiiinam said...

Salam...
Terima kasih atas kunjungan Zyma....


Teruskan berblog...
..dan berhati-hati
Kerana ada masanya blog menjadi terapi lara...
Tapi ada juga masanya, dia menjadi penyendal hati...

(pesanan makcik kebayan ni..he..he..)

Zyma Saad said...

ckLah (xiiinam)....

Welcome!!!

Huhuhu....sy akan ingat pesanan Nenek kebayan!!! :)

Kak Long Mawar Merah said...

Konfius, konfius...
adush...dah berjangkit pulak daripada zyma...
hehehe...
sebenarnya, kak long memang konfius pasal pokok rossele ni.
tak biasa tengok pokoknya walaupun pernah minum airnya.
Kalau jadi kak tie tanam pokok rossele, bolehlah zyma temankan kak long melawat ladang rossele...huhuhu

Zyma Saad said...

Kak Long....

Jgn konfius.....asam kumbang is rossel. Rossel is asam kumbang.

**Jom kita buat rombongan Cik Kiah ke Ganu cari Kak Tie. Hihihihi. :)