24.8.09

Jom try.....

Petang semlm, aku b`buka puasa dgn bubur pisang, sedikit kuih manisan dan iced blended kurma.

Aku nak share dgn uols resepi Iced Blended Kurma sbb bagi aku "sharing is caring"...kan!!!

Ingredients :

Susu UHT atau susu tepung
Ice cream (vanilla atau coklat)
Ais Kiub
Buah Kurma - depends pada uols nak taruk byk mana.
1 tin air ais cream soda atau 7 Up atau Sprite

How to make:

  • Masukkan susu UHT atau susu tepung ke dlm blender. Jika guna susu tepung, bancuh terlebih dahulu dgn air. Lebih kurang 1 cawan.
  • Masukkan juga ais kiub, ice cream dan buah kurma.
  • Blend semua ingredients t`sebut hingga hancur.
  • Bila dah siap blend semuanya, tuang ke dlm jug.
  • Then, campur air ais krim soda atau 7 up atau Sprite - 1 tin atau kurang.

    p/s : Lebih kurang mcm Iced Blended Haagen Dazs la ghupenyer....
  • Gambar hiasan : Iced Blended Cappucino Haagen Dazs
    Ehsan : Google

    **Mudah, murah dan b`khasiat. Selamat m`cuba!! **

    10 comments:

    Jard The Great said...

    ku tgh boikot ais neh.. huhuhu.. tp bulan syawal nnt ku carik balik ais.. ;p

    Tirana said...

    Zyma,

    kena cuba ni..nampak macam sedap.. Kak tirana salin resepi ye..

    kayteeze said...

    Oooo....nanti kak tie nak cuba laa.... Nak minum satu jug!

    julietchun said...

    meleleh air liur.

    Zyma Saad said...

    Jard....
    Tak salah boikot ais....utk kesihatan apa salahnya,kan.
    Tapi jika nak try resepi ni....amik la. Akak suka share info dgn uols. :)

    Zyma Saad said...

    Akak Tirana....

    Sila la salin resepi. Benda baik apa salahnya kita share....

    Ice Blended Kurma ni good for our health. Selamat m`cuba. :)

    Zyma Saad said...

    Kak Tie....

    Cuba tau....
    Mmg sedap ice blended kurma nihhh. Sekali minum, mesti nak lagi. :)

    Zyma Saad said...

    Julietchun...

    Selamat m`cuba. Bab makan minum, sy mmg selalu try and error. Then baru tahu the actual result.

    :)

    ɯıssɐɥıuɐq nƃʞǝɥɔ said...

    telan ayak liuq la nih...
    takpe...bayangkan ice blended haagen dasz tu pun oke...

    Zyma Saad said...

    Cikgu BH....

    Simple je nak buatnyer. Amik la resepi yg sy tempek kat blog.
    Resepi tu free....amik je,Cikgu.

    :)