17.8.10

Acerola Cherry

Perlukan vitamin? Potassium? Magnesium? Mineral?

Ingin tampil menawan & cantik? Ingin kuatkan sistem immune tubuh badan? Ingin m`cegah rambut gugur, selesema, jangkitan kuman serta masalah b`kaitan gigi & mulut?

Acerola cherry (Malpighia glabra) atau Acerolla boleh bantu uols. Ianya mengandungi jumlah vitamin C yg sgt tinggi. S`lain itu ianya mengandungi anthocyanins iaitu s`jenis kandungan bahan yg sgt b`manfaat utk m`legakan sakit kepala. Satu biji Acerola Cherry ini m`beri kesan s`hebat seperti m`makan ibuprofen atau aspirin utk m`legakan sakit kepala.

S`lain vitamin C, Acerola Cherry juga mengandungi vitamin A, yg mana ianya juga d`kenali sbg antioxidant. 100gm Acerola Cherry mengandungi carotene hampir 1017 IU. P`ambilan vitamin A secara b`terusan dapat mengurangkan risiko cataracts, m`bantu m`mulihkan masalah p`lihatan mata dan lain2 penyakit b`kaitan mata.

Memandangkan vitamin A yg t`dapat di dalam Acerola Cherry adalah antioxidant yg amat kuat & b`kesan, ianya mampu m`halang atau m`lawan radikal bebas (free radicals) yg m`jadi punca utama k`rosakan kulit kita.

Buah ini juga m`punyai kandungan potassium yg amat tinggi yg mana dapat m`bantu kawal mood, m`melihara k`sihatan jantung & mengawal tekanan darah.

S`lain vitamin C, A & potassium, ianya juga mengandungi vitamin B, calcium, magnesium, folate & phosphorous. Folate s`benarnya dapat m`bantu p`bentukan sel-sel baru dlm badan, menurunkan kadar risiko penyakit jantung & m`cegah penyakit mental di kalangan kanak2.

Kajian yg telah d`jalankan menunjukkan bahawa dgn p`ambilan antioxidant yg kaya dgn buah-buahan s`cara b`terusan dapat m`jauhkan kita dari penyakit2 seperti penyakit jantung & kanser.

Nama lain bagi Acerola Cherry adalah Barbados Cherry. Acerola Cherry b`asal dari India & Amerika Selatan. Ianya b`warna merah terang.

K`hebatan kandungan vitamin C yg amat tinggi yg t`dapat pada Acerola Cherry ini tidak dapat d`tandingi dgn buah-buahan lain. Kandungan vitamin C dlm 1 biji Acerola Cherry kecil adalah 65 kali tinggi b`banding kandungan vitamin C dlm buah oren.


p/s : Aku makan supplement BIO C PLUS (Nutrilite Amway) yg mana ianya mengandungi vitamin C Acerola Cherry. 1 tablet BIO C PLUS b`samaan 8 biji buah limau / oren. Bagus utk kulit ibu ngandung & bayi dlm peyut.

24 comments:

en_me said...

ghitewww..

kakpah said...

wow...
kakpah pun makan supplement gak. Boleh top up apa-apa vitamin yang kurang..

Tie said...

OOo.... ingat boleh cari anak pokoknya. Kak tie dah berangan nak tanam ni, ekekeke.......

blueCITY® said...

salam zyma,
semoga sihat selalu hendaknya..
kat mana ada jual ceri tu yg fresh?
nak makan gak ah, ekekekek...

dah beli baju raya aqif, hehehe

zonaku said...

ooooo...
moga lalui ramadhan dengan baik....
selamat berpuasa

PnConfused said...

keh3... bagus2



igt td last2 tuh nk ckp ko tanam pokok tuh...



baru nak puji bravo2....:P

syah shah said...

saya amek cosway punya... sesudu bancuh jadi setengah cawan air oren.. sedap... sama macam makan 9 mangkuk oat, dan sepuluh biji epal... Heheheheh :D :D

zan-xray said...

ingatkan pokok tu ada kat malaysia hehe..
tak pe lah pil pun pil lah.
jaga kesihatan sahabatku zyma.

Yunus Badawi said...

Wanita mengandung eloklah makan supplement ni.

Aku baru balik dari klinik belikan vitamin dan kalsium utk emak aku. Kena 74 hinggit huhuhu

Shifu67 said...

ko tanam pokok ni... nnt berbuah aku dtg ambik

Catwoman said...

en_me....

Ya, ghitewwww......

Huhuhuhuhu.....

:)

Catwoman said...

Kak Pah.....

Bagus utk k`sihatan & k`cantikkan.
Nampak muda 20 tahun dari usia asal....

Huhuhuhuhu.....

:)

Catwoman said...

Akak Tie....

Nak tanam? Akak Tie kene terbang ke India atau Amerika Selatan... cari benih di sana.
Balik tanam di Ganu tau...tanam
byk2.

Hihihihihihi.....

:)

Catwoman said...

blueCITY.....

Acerola Cherry yg fresh susah nak d`temui di M`sia, so far lah.
You try beli supplemet BIO C PLUS (Nutriliet AMWAY). Insya Allah, HALAL & SUCI.
I amalkan supplement yg ni je....

Kalau nak, you boleh e-mail ke e-mail address I. I boleh pos utk you....

:)

Catwoman said...

zonaku....

Ya....

TQ very much ye, awak....

Selamat b`puasa utk awak jugak.

:)

Catwoman said...

PnConfused.....

Aku nak tanam pokok tu?? Kahkahkahkahkah.....rajin sgt la aku ni.

:)

Catwoman said...

Syah Shah......

Powder ye?? Okay gak tu....

Tapi Akak dah biasa dgn produk AMWAY dari kecil lagi, tu yg masih makan supplement keluaran AMWAY.
Yang pasti ianya HALAL, SUCI & TERJAMIN KEBERSIHAN.

:)

Catwoman said...

Zan-xray.....

Hihihihihi.....takde di M`sia, so far lah.

TQ very much, Zan.

:)

Catwoman said...

Yunus Badawi....

Sama2 kita m`jaga k`sihatan demi k`sejahteraan b`sama.

Anak yg soleh wajarlah m`bantu ibubapa dlm apa jua keadaan. Beli ubat utk ibubapa juga ada pahala, Insya Allah.

:)

Catwoman said...

Shifu67.....

Rajin sgt la aku nak tanam pokok ni......huhuhuhuhu.

Ko tak nak hantar buah pulasan kat aku ke, Bang?

Hihihihihii.....

:)

ckLah@xiiinam said...

Kita dan pil....bagai irama dan lagu..

Catwoman said...

CkLah......

Sy makan supplement sbb kadang2 tak b`selera nak makan sayur-sayuran & buah-buahan. Sejak pregnant 2nd baby, kurang sgt la sy makan sayur-sayuran hijau. Sbg ganti, sy amik food supplement utk tambah apa kurang dlm tubuh.

:)

mancai said...

nasib baik tengah malam ni.. kalau siang dah terngiur ni

Catwoman said...

mancai.....

Hihihihi.....sabar je la. Acerola Cherry ni kene beli di India atau Amerika Selatan......

:)