29.10.09

Kain Tenun Untuk Ditenung

Uols, aku tak pandai pakai kain batik mahupun kain pelikat. Kalau aku pakai kain batik / pelikat, alamatnya kene pakai BLACK BELT COLOUR BIRU la. Hihihihi.

Tapi malam ni aku nak tayang kain tenun yg telah lama aku simpan. Kain2 tenun t`sebut b`usia lebih kurang 40 tahun. Dah tua, dah lama....tapi masih kekal chantek dan belum reput lagi. Kain2 tenun ni milik Mama aku. Mama kasik sbb dia tau hanya aku seorg yg cintakan seni tenun. Adik-b`adik aku yg lain tak gemar seni tenun cenggini.




Kain tenun ini d`hasilkan dgn penuh k`halusan. Aku simpan dlm gubuk rotan dlm bilik aku. Jual?? No way.....


This one, kain tenun yg b`usia hampir 40 tahun. Buatan benang emas. Mama aku pernah pakai sekali dua je. Sayang katanyer......

**Kain tenun ini hanya utk d`renung dan d`tenung shj. Not For Sale.**

18 comments:

Tirana said...

Kain tenun ni dipakai sekali sekala ke majlis tertentu aje kan..tak boleh dibuat basahan..

Dah berusia 40 tahun? Boleh jadi barang antik tu Zyma..hehehe

Mr PenyuBiru said...

buatlah gallery tuk ditenung.sape nak tenung kena bayar.dpt lah income brg sesinggit dua.hihi

Zyma Saad said...

Akak Tirana....

Hihihihi,jgn la buat kain basahan ketika mandi. :)

A`ahhh,kain tu b`usia lebih kurang 40 tahun dah...dah tua, dah lama.
Sy simpang dlm gubuk rotan.
:)

Zyma Saad said...

Mr.PenyuBiru.....

Idea ko mmg baik punyer. So, ko dah tenung kain tenun tu...aku nak charge la barang singgit dua.
Huhuhuhuhu.....
:)

Jard The Great said...

kain tu mcm baru ja.. ehehe

Zyma Saad said...

Jard The Great......

Kain2 tenun tu mmg mcm baru.....sbb my mom menjaga kain2 tu dgn teliti. Katanyer kain tu lain drpd yg lain. Tu yg masih nampak baru.....
Akak pun kene la jaga mcm mana my mom menjaganya. :)

cHeRyNa PiReS said...

;awanya. kain tenun sha dah mula nak rosak dah kak. itupon org yang pakai tuh meninggal tahun 2000...umo 80. dia pakai masa umo 16 agaknya. benda2 macam nieh....elok simpan. tak pakai, dpt tunjuk kat budak2 pon takpe...

Zyma Saad said...

Cheryna Pires a.k.a Sha....

Kain antik mmg tinggi value nyer.
Buatan org dulu2 tak sama dgn buatan org zaman skrg. Org dulu2 sgt halus buatannyer.

:)

syah shah said...

jahitla, terus bubuh getah atau kancing dibahagian pinggang... senang sikit pakai... heheheheheh :P :P

iza~de~bintang said...

waaa Zyme giliran Zyma simpan lah ni yer. boleh frame lawa2 letak kat salon :D baru lah org lain boleh nikmati sama kecantikan kain zaman dolu dolu hehehe

10 said...

emm... tentek ek kain tenun tu w/pun dah 40 tahun... pandainya jaga kain tu... kalo la kain tu dijual bape ek harga pasaran skrg?

en_me said...

antiknyerrr.. ehehe

ONE ZABA said...

boleh buat perhiasan kat dinding tu...

Zyma Saad said...

Syah Shah....

Akak nak hantar ke tailor la... Akak tak pandai menjahit. Keras tangan!!!! Huhuhuhu.....

:)

Zyma Saad said...

iza~de~bintang....

Giliran sy la pulak simpan kain tenun antik ni.
Sayang tau.....sbb masih chantek dan belum reput.

:)

Zyma Saad said...

10.....

Tinggi nilainya jika dijual di pasaran. Ari tu ada org nak beli.. siap offer harga yg tinggi. Akak tak nak jual la....sbb ada sentimental value. :)

Zyma Saad said...

en_me.....

Ye,mmg antik. Barang antik mmg selalu antik. Tiada yg antik selain antik. Huhuhuhu....

:)

Zyma Saad said...

Cik One Z.....

Mmg betul....cantik idea ko,Cik One. Nanti aku akan usulkan idea ko kat omak aku ye.....
Huhuhuhu....
:)