28.9.09

Lagi Explore Negeri Kedah (n3 Cuti2 M`sia)

My Explorace of Cuti2 M`sia belum habis lagi tau.....aku nak cuti panjangggggggg. Volleyyyyyy gituuuuuu?? (curikk trademark en_me yg.insaf ).

Aku nak explore Negeri Kedah.......dah lama tak buat keje2 "ukur jalan" cenggini. Penat? Tak la......suka tauuuu. Aku kan anak Negeri Kedah..... kene amik tau hal ehwal dan perihal segala bagai tentang Negeri Kelahiran ku ini. Sbb tu aku nak explore segala bagai selagi aku masih celik dan sihat. At least aku boleh la jadi Tourist Guide utk mana2 mat saleh yg t`sesat. Betul tak??
Ada info, ada ilmu. Ada ilmu,ada teman. Betul tak???


Ni Bangunan Jam Besar Alor Star. Lokasinya tak jauh dari Masjid Zahir.


Yang ini pulak adalah Balai Nobat (menara upacara) d`guna sbg rumah alatan muzik utk b`main nobat, serunai, nafiri,gendang dan gong semasa upacara2 d`raja.


Ini pulak adalah Balai Seni Negeri Kedah. T`dapat lukisan2 antik / lama yg menarik. Lokasinya b`dekatan dgn Balai Nobat dan Balai Besar Negeri Kedah (Great Hall). Kalau datang ke Alor Star, jgn lupa singgah ke Balai Seni Negeri Kedah....at least b`gambar kat sini. Uols akan faham maksud aku bila dpt b`gambar kat sini.


Balai Besar Negeri Kedah (Great Hall). D`bina oleh Sultan Muhammad Jiwa Zainal Abidin pd tahun 1735. Lokasinya t`letak di Jalan Pekan Melayu (in the middle of the city of Alor Star), kiranya b`hampiran Masjid Zahir (face to face)......


Last but not the END.......

Perkampungan Nelayan Kuala Kedah. Belakang sinun tu Kota Kuala Kedah (Kuala Kedah Fort). Cantik kan scenery Perkampunagn Nelayan Kuala Kedah ni...ada bau selut, ikan dan segala bagai. Owhhhhhh, harumnya bau-bauan itu...
Ai like it !!!!! :=)


Pendek kata : Uols kene mai explore!!!!

**My Explorace Of Cuti2 Malaysia !!!!!! **



20 comments:

ONE ZABA said...

biasa pi changlon ngan danok ja....

en_me said...

ghitewwww..

Zyma Saad said...

Cik One Z....

Nest time Cik One tour la Kota Kuala Kedah dan beberapa tempat bersejarah seperti Balai Seni Negeri, Balai Besar Negeri Kedah (Great Hall) dan lain2.

Jom ikut sy pegi explore Negeri Kedah. Jommmm!!!!

Zyma Saad said...

en_me....

oooooo ghitewwwww ghupernye!!!
Spelling Akak ada problem ekkkk?
Huhuhuhuuh.....

:)

cHeRyNa PiReS said...

yang last tuh yang paling best sbb kat situ yang palign ori. ada jual ikan pekasam tak>:)

syah shah said...

dah banyak kali balik Baling, tapi tak berapa pegi jalan sangat... sebab biasanya aktiviti mengangkut adik beradik incik Firdaus bawak pi melawat sedara mara jek... Huhu~~

Framestone said...

dh ade sorg lg dh ngikut en me.... zyma lyn n9.. en me lyn kelate gitew

www.broframestone.com

izan said...

zyma,

ni yang tak sabaq nak pekena laksa kedah huhuhu .....

camane raya..... seronok raya .....

pic tol alor setaq .... hihihi... yang cikit ...

ku tak sempurna said...

tak jadi nak explore kedah la camni...

tgk gambar2 kat sini, mcm dah pergi sana plak..

hikssssss

julietchun said...

cantik perkampungan nelayan tu,nampak tenang dan damai.

xiiinam said...

ckLah pernah buat penggambaran...berlakon satu babak utk tv pendidikan tepi kubur kerabat diraja kt masjid tu, duluuuuuuuuuulah...hu..hu...

Zyma Saad said...

Cheryna Pires....

Perkampungan Nelayan Kuala Kedah tu mmg best. Ada bau-bauan yg sgt ori....selut la terutamanya.

Ikan pekasam boleh d`beli di Pekan Rabu. :)

Zyma Saad said...

Syah Shah....

Next time ajak Incik Firdaus jalan2 pusing Kedah ye.
Ko dera dia cukup2 pusing Kedah.

:)

Zyma Saad said...

Bro. Framestone....

Hihihi....tapi kan lagi byk loghat kita tahu....lagi bagus,kannnzzz???

:)

Zyma Saad said...

Kak Izan....

Nanti mai Kedah....makan laksa byk2 tau....sampai m`cirit pun takpe.
Sedap punye pasal...

Mai sini nak cayang pipi Kak Izan...muahhhhhhh !!!

Zyma Saad said...

KTS....

Selamat meng"explore" Negeri Kelahiran ku ini...

:)

Zyma Saad said...

Julietchun...

Cantikkan....
Nanti dtg la ke Kedah. Jalan2 makan laksa Kedah. :)

Zyma Saad said...

Xiiinam a.k.a Cklah.....

Uikkssss jadi pelakon ye.
Ini sudag vagusssss!!!! Vagussss!!
Otograp satu,CkLah....

:)

iza~de~bintang said...

hurm main kat ayaQ teghejun best tu... Kedah banyak port air terjun :D

Zyma Saad said...

iza....

Sy ni fobia la dgn air terjun.
Ada sejarah.....uwaaaa,ngeri!!!!

Huhuhuu.....takut nak pegi mandi di air terjun.