4.9.09

6 Kunci Kejayaan Untuk Kaya dan Berjaya (Auto Publish n3)

Jom kita share sedikit ilmu yg sgt berguna ini.
Ini adalah hasil apa yg aku baca dari buku motivasi Petunjuk Jalan Kekayaan yg ditulis oleh Dr. Rusly Abdullah (Chef Li).

Kita seringkali b`tanya soalan begini :

"Kenapa kita tidak kaya? Jawabnya kerana kita tidak m`perkayakan diri kita sendiri. Setiap hari b`usaha dan b`kerja utk m`perkayakan orang lain......Anak isteri kita bahkan seluruh keluarga kita tidak m`bantu kita m`jadi kaya.......... sebaliknya mereka turut m`bantu m`perkayakan orang lain!!"

Di sini ada b`berapa Kunci Kejayaan yg dapat m`bantu kita agar b`usaha lebih kuat dan b`daya saing :

1) Kunci Kejayaan yg Pertama : M`punyai satu usaha yg m`datangkan wang.
2) Kunci Kejayaan yg Kedua : K`kayaan b`mula dgn menyimpan s`bahagian p`dapatan secara b`terusan.
3) Kunci Kejayaan yg Ketiga : M`gandakan wang kita m`lalui p`laburan yg bersih dan m`untungkan.
4) Kunci Kejayaan yg Keempat : Tunaikan hak2 mereka yg b`hak; contohnya : m`bayar zakat, sedekah, infaq, amal jariah, m`gembirakan org tua, menolong kaum keluarga dan saudara-mara.
5) Kunci Kejayaan yg Kelima : Jgn b`hutang dan jgn m`beri hutang.
6) Kunci Kejayaan yg Keenam : B`doa, taqwa dan b`tawakkal.

"...........Berserah dirilah kpd ALLAH s.w.t dgn penuh ikhlas dan tawadhu` setelah kita m`lakukan segala usaha kita dgn b`sungguh2. Sentiasa b`doa kpd ALLAH agar setiap usaha kita m`dapat barakah....."


**BILA M`LAKUKAN BISNES, PERKARA YG SANGAT MUSTAHAK ADALAH HATI PERLU BERSIH. APABILA MASALAH MENIMPA, MINDA PERLU TENANG. TATKALA MENGALAMI KEJATUHAN DAN KESUSAHN, INGATLAH HANYA ALLAH S.W.T YG AKAN M`BANTU KITA. UNTUK MAJU, KITA PERLU ISTIQAMAH.....BERBAIK2 SESAMA INSAN DAN M`CARI ILMU YG B`MANFAAT. KEJAYAAN MEMERLUKAN KERJA KERAS DAN KESABARAN YG TINGGI. **

8 comments:

izan said...

zyma,

semoga berjaya dengan apa yang diceburi. senyum kena selalu, baru pelanggan sentiasa datang dan pergi...

waaaa.... nampak bersemangat zyma tu. sentiasa positif dan banyakkan pembaharuan.

akak nak gi alor setar nanti ni .... buleh kita sms?

Tie said...

Oooooo...

Kak tie pernah dengar orang kata, kalau berniaga, jangan beri orang berhutang dengan kita, cepat lingkup kesudahannya, hi hi...

Framestone said...

Kunci kejayaan terakhir

M'atlamat...
xde matlamat cam mne nk tahu yang kite dah berjaya huhuhu

out of topic--> tgh tgu nk baik la nie... sakit sangat nie... dah bengkak sebelah muka dah nie huhuhu..... td check ade nanah sikit..doktor cakap jgn usik... biar bnde tue kuar sendiri..tp tgh sakit nie..l

epas buka krg baru nk mamam ubat huhuh

Zyma Saad said...

K.Izan.....

Thank u!!! :)
Hidup mesti positive......kalau selalu negative, kita boleh sengsara.

Bila Akak nak mai Aloq Staq?
SMS la ke h/p sy ekkkkk. :)

Zyma Saad said...

K.tie....

Kita jgn memberi hutang kpd customer. Once kita dah bg hutang kat diaorg, ianya akan jadi "lemak" la pd diaorg tu.
Kita pun sebolehnya jgn byk b`hutang. Takut tersangkut nak bayar balik.

:)

Zyma Saad said...

Bro. Framestone....

Yes, you are right!!!! Mesti ada matlamat!!!! Baru kita tau potensi utk kita b`jaya.

Jg la kesihatan diri,Bro.

cHeRyNa PiReS said...

jangan beri hutang....hmmm....good lesson...ad org tak suka hutang tapi suka hutangkan duit kat org...

Zyma Saad said...

Cherynas Pires....

Jgn b`hutang dgn Ah Long tau.....
nnt kene kerat tangan.

:)