15.9.10

Tips Rambut Sihat, Kuat, Bermaya & Bersinar.

A) Rawatan Rambut & Kulit Kepala Di Rumah.
(Untuk mereka yg m`alami k`gatalan kulit kepala, rambut kering, rambut gugur & dandruff).

Step 1 - Syampu rambut & bilas hingga bersih. Blow rambut tapi tidak t`lalu kering.
Step 2 - Sapu yogurt flavour biasa pada rambut (jika nak guna yg ada flavour peach atau strawberry pun OK je....). Bungkus rambut yg telah d`sapu dgn yogurt dgn tuala b`saiz sederhana (shower cap pun boleh d`gunakan). Biarkan ianya s`lama 15 - 20 minit.

Step 3 - Cuci dgn air hingga bersih.
Step 4 - Sapukan sedikit conditioner pada rambut yg telah d`bersihkan. Biarkan s`lama 5 minit. Bilas dgn air hingga bersih.

Step 5 - Blow-dry rambut hingga kering & lurus. Sapukan sedikit serum rambut (cecair ataupun krim).


Lakukan 2 - 3 kali s`minggu. Yogurt boleh d`beli di pasaraya atau di kedai2 yg b`dekatan tempat tinggal uols.

PERLU D`INGATKAN :- BUKAN SEMUA ORANG S`SUAI DGN RAWATAN YOGURT INI. JIKA TIDAK ADA APA2 P`UBAHAN, B`HENTI M`GUNAKAN YOGURT.

p/s : Bukan semua brand p`jagaan rambut adalah sesuai dgn kita. Oleh itu, jadilah p`guna yg bijak. Percayalah !!!

p/s : Jika uols m`cuci rambut di saloon, pastikan amoi saloon tu tidak m`garu dgn kukunya yg panjang & tajam. Kuku panjang & tajam boleh m`calar & meninggalkan rasa pedih / sakit. M`garu kulit kepala dgn kuku panjang & tajam tidak m`jamin akan k`bersihan & rambut yg sihat. Malah akan menyebabkan rambut uols m`alami dandruff & k`gatalan kulit kepala. Percayalah !!!

p/s : Jika uols m`alami rambut gugur / rambut yg s`makin b`kurangan, pastikan amoi saloon tidak blow-dry t`lalu dekat / hampir dgn hair-dryer dgn suhu yg panas (level 3) ke kulit kepala uols. Ianya akan m`jadikan kulit kepala & rambut s`makin kering. Rambut akan mudah gugur / putus jika rambut & kulit kepala t`lalu KERING. So, minta amoi saloon pilih level 1 (sejuk) jika dia nak blow pd bhgn yg kurang rambut. Percayalah !!!

p/s : Jgn pakai tudung jika rambut masih basah atau lembap kerana ianya akan meninggalkan BAU yg sgt busuk & tengik. Percayalah !!!

p/s : Jika uols punyai rambut yg sgt b`minyak (plus peluh), cuci rambut setiap hari dgn shampoo yg b`sesuaian hingga rambut kembali normal. Bila rambut telah kembali normal, shampoo rambut 2 hari sekali. Jika shampoo tidak ada BUIH, itu tandanya rambut kita t`lalu b`minyak (plus peluh). Percayalah !!!


OK lah, nanti kita continue lagi pelajaran kita ttg p`jagaan rambut & kulit kepala ye, kawan2.

14 comments:

DUN Behrang 2020 said...

Errr...kalo nk kasi hilang itu rambut putih atas kepala secara semula jadi camner lak?

Ku Tak Sempurna said...

saya percaya cakap awak, amoiiii :D


.
.


kita suka rambut sihat, kuat , bermaya dan bersinar... tapi kita ada satu masalah laaaaa


.
.




.
.



.
.



kita sangat MALAS nak menjaganya... awak tolong jagakan ya :D

terima kasih

Shifu67 said...

cerita penjagaan kesihatan pulak ni... cerita raya dah habis eiii

Catwoman said...

Cik DUN.....

Hihihihihihi.....ko boleh pakai INAI (HENNA). Bancuh serbuk inai dgn air. Kacau hingga sebati & sapu pd rambut (k`seluruhan rambut).

Guna sikat yg b`gigi rapat ketika sapu INAI @ HENNA pd rambut ko tu, Cik DUN. Then, ko bungkus kepala ko dgn SHOWER CAP s`lama 30 - 40 minit.

Then, ko cuci rambut ko dgn shampoo hingga bersih.

Normally, INAI (HENNA) hanya mampu b`tahan lebihkurang 3 - 6 bulan shj. Lepas tu ianya akan s`makin pudar. So, ko kene rajin2 la INAIkan rambut ko, Cik DUN.

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI. MAAF ZAHIR & BATIN. Dan Selamat M`cuba Inai Rambut !!!

:)

Catwoman said...

Datin KTS.....

Jgn itu mcm la, Datin KTS. Yu kene lajin2 (rajin2) la....

Mana mungkin wa jaga yu punya lambut maaaaaa....sendili (sendiri) jaga laaaa. Ayooooo....

Hihihihihihi.....

:)

Catwoman said...

Shifu67.......

Hihihihihi.....aku takde mood nak b`hari raya b`lebihan. Lagipun, aku s`makin dewasa & tua.....mood hari Raya pun b`kurangan.

Masa kecil2 dulu, mmg best bila b`cakap ttg Hari Raya, kan Bang Shifu....

Huhuhuhuhuu.......

:)

DrSinga said...

<>
.
.
nanti kita buat apa yang awak ajar boss!!!

Catwoman said...

DrSinga.....

Good girl !!!

Hihihihihi....

:)

Tie said...

Err... kak tie memang malas nak shampoo rambut. Kalau boleh nak gunting rambut pendek-pendek.. hihi..

Adimuz said...

Terima kasih atas tips yg diberi....tapi mcm lagu siti nurhaliza....percayaaalaaaahhhh....

Hanya jauhari mengenal manikam.....

Catwoman said...

Akak Tie....

Errrkkk, Akak tak boleh malas2 utk shampoo rambut tau. Ini pun s`bhgn drpd p`jagaan k`cantikan serta k`bersihan diri.

Take care ye.....dan doakan sy selamat !!!

:)

Catwoman said...

Cikgu Adimuz....

Mesti Cikgu suka lagu "Percayalah" yg d`nyanyikan oleh Dato Siti Nurhaliza, kan....
Sy pun suka lagu tu...

Ya, hanya jauhari yg kenal manikam.

:)

syah shah said...

akak, dah bersalin belum? Tanyaku cuba menyebok... Hohohohohoh :P :P

maza said...

YUHUUUU.. maza sudah pulang.. heheh

tapi masih suaranya serak2 mcm bangau tertelan air sirap bergelen2.. hehehe