12.9.09

Kopiah Istimewa Sejak 1936


Kopiah Bukit Mertajam : Pokcik Google


Hari Raya Aidil Fitri semakin dekat. Aku seorg je yg takde mood nak beraya. Orang lain semuanya sibuk shopping itu ini.

My Hubby dah byk hari minta tolong aku belikan kopiah utk dia. Ye la dia nak pakai ke masjid. Aku tak sampai hati nak biar dia t`tunggu2. Dia sibuk di pejabat, aku kene la faham keje dia.

Kata Hubby : "Ayg, tolong belikan Abg kopiah ye. Abg nak pakai Hari Raya ni. Abg teringin nak pakai kopiah brand Bukit Mertajam. Awak tolong carikan ye."
Aku jawab : "Kan lagi elok awak pakai je songkok....selesa dan kemas,kan."

Hubby : "Abg dah biasa sgt pakai songkok tu. Dah jemu. Abg nak ganti yg baru tapi Abg takde masa nak pegi beli la. Awak tolong pegi beli kopiah tu utk Abg ye."

Aku : "Ok la. Yg penting Abg suka."

So, tadi pagi aku pegi beli la kopiah brand Bukit Mertajam tu di Kompleks Pekan Rabu, Alor Star. Harganya RM95. Tapi since aku ni dah lama jadi customer di situ, harganya cuma RM85. Kualitinya mmg cantik dan selesa.


Kopiah ni mmg t`kenal sejak 1936 kerana kualitinya yg kemas, elok dan selesa d`pakai. Biarlah mahal sikit, tapi tahan lama. Lagipun, aku tak sampai hati nak buat Hubby kecewa dan sedih. Itu je permintaan dia......tak salah kan aku belikan kopiah utk dia pakai ke masjid atau surau. Utk kebaikkan, apa salahnya,kan!! :)


6 comments:

cHeRyNa PiReS said...

oklah tuh...janji dia nak gi masjid. bukan nak pergi dangdut kan...dah kerja elok, kos berapa pon tak kisah:)

kenari said...

bertuah incik hubby beristerikan cik puan zyma yg understanding n loving ni ye...

chekgu BaniHassim said...

ayyoo...
mahal tu...

skg nih kopiah tu tgh in-trend ek??

Zyma Saad said...

Cheryna Pires....

Utk kebaikkan, tak salah kita berkorban utk yg tersayang,kan.

Sy ni customer lama di Pekan Rabu tu...sejak my grandparents lagi. sikit2 nak beli barang2 tradisional atau keMelayuan, kitaorg beli di Pekan Rabu je.

Zyma Saad said...

Kenari Deary....

:) Alaaaa,perkara kecik je kalau sekadar belikan my hubby kopiah utk dia ke masjid.
Kasih syg tu luas pengertian dan kaedah utk kita manfaatkannya.
Lain org, lain cara diaorg berkasih syg.
Understanding tu penting.

Zyma Saad said...

Cikgu BH.....

Kopiah Bukit Mertajam tu mmg agak mahal, tp kualitinya mmg tiada tandingannya. That`s why my hubby nak pakai kopiah ni.
Dulu harganya around RM30.00++. Now dah naik RM95.00 or may be over. Since sy dah biasa beli di Pekan rabu, peniaga di situ dah kenali sy. Sy dapat harga murah RM85 sahaja. Utk my hubby ke masjid, apa salahnya sy belanja lebih sikit.Yg penting dia dpt beribadah dgn baik.

**Next time, jika Cikgu nak pakai..inform sy. Sy tolong carikan ye.